nieuws

Checklist: is HR strategisch?

Persoonlijke ontwikkeling

Checklist: is HR strategisch?

Strategisch? Willen we allemaal zijn. Maar wanneer bént u het? 4 tekenen dat uw HR-afdeling ‘meetelt’. 

Is uw HR afdeling ‘bevrijd’ van administratieve taken door een e-HRM-systeem? Dan heeft waarschijnlijk u eindelijk uw handen vrij om u eens met het grotere, strategische plaatje bezig te houden. Maar ‘strategisch’, wanneer bent u dat ook echt? Directieleden hebben vaak geen hoge pet op van u als het gaat om de strategisch HR, bleek onlangs uit onderzoek.
Wat een activiteit van HR strategisch maakt, hangt ervan af of het bijdraagt aan de belangrijkste organisatiedoelstellingen. Maar omdat elke organisatie andere doelen heeft, verschilt de betekenis van strategisch natuurlijk van bedrijf tot bedrijf.
Toch zijn er vier sleutelbegrippen te herkennen die alle strategische HR-afdelingen gemeen hebben. Internationaal HR-adviesbureau Stargarden onderscheidt er vier in haar blog:

1. Het bewezen vermogen om talent aan te trekken en te behouden

In een steeds competitiever wordende markt waarin kandidaten het steeds meer voor het uitkiezen hebben, is het een strategische taak van HR om de juiste talenten binnen te halen én te houden. Talentvol personeel is immers de grootste asset van een bedrijf.
Daar hebben veel Nederlandse organisaties overigens nog wel wat stappen te maken, bleek onlangs uit onderzoek: bedrijven geven hun talent management momenteel gemiddeld een mager zesje.

2. Aanpassingsvermogen

Een strategische HR-afdeling heeft de vaardigheid om veranderingen tijdig en op een flexibele, gracieuze manier in goede banen te leiden. Daarbij heeft een strategische HRM’er het vermogen om verschillende scenario’s op te zetten en zich daartegen te wapenen met goede HR-strategieën om zelfs de meest uitdagende scenario’s aan te kunnen.

3. Een plaats aan de directietafel

Deze kennen we, maar wat betekent dat nou echt, aan de directietafel zitten? Volgens Stargarden zit dat ‘m in directieleden die hun HR-afdeling beschouwen als een integraal en kritiek onderdeel van de algemene strategische doelen en die kunnen bijdragen in de richting die de organisatie op wil.

4. Een kennis- en adviesbron zijn voor andere afdelingen

Strategische HR-afdelingen staan erom bekend een bron te zijn die managers en andere afdelingen in de organisatie vroegtijdig kunnen raadplegen als zij beslissingen moeten nemen die de organisatiedoelstellingen raken.

TIP: Meer nieuws en artikelen over strategisch HR leest u het het platform Over Personeelsplanning.

Reageer op dit artikel