nieuws

De 3 meest gewilde HR-functies

Persoonlijke ontwikkeling

De 3 meest gewilde HR-functies

Drie specifieke HR-specialisten kunnen dit jaar in hun handjes knijpen: de vraag naar deze professionals stijgt.

Medewerkers die zich de afgelopen jaren genoodzaakt zagen bij hun werkgever te blijven, kwamen in 2015 weer in beweging. En die verhoogde arbeidsmobiliteit heeft zijn weerslag op wat de HR-markt aan specialismen vraagt, zo stelt de Robert Walters Global Salary Survey 2016, een jaarlijks salaris- en trendonderzoek van internationaal wervingsbureau Robert Walters. Het bureau onderscheidt drie specialismen binnen HR waarbinnen de vraag zal stijgen. Zit uw specialisme erbij?

  1. Corporate recruitment

Door het groeiende vertrouwen van medewerkers dat zij elders eerder aan de slag kunnen, zullen meer medewerkers hun huidige werkgever verlaten. Dat geeft corporate recruitmentteams een nieuwe impuls.

  1. Talentmanagement-specialisten

Vooral het aantrekken van nieuw toptalent wordt de komende jaren een uitdaging. Een belangrijke trend volgens het onderzoek is het feit dat toptalent slechts kort op de markt is voor nieuwe uitdagingen. Ze hebben meerdere opties en krijgen snel een contract aangeboden. Al in een vroegtijdig stadium banden aangaan met talentvolle professionals elders wordt steeds belangrijker, net als het opleiden en ontwikkelen van eigen medewerkers om de doorstroom te bevorderen.
HR is zich zeer bewust van deze ontwikkeling. Toch geven HRM’ers toe dat ze vaak nog de kennis missen om talentmanagement op een productieve manier uit te voeren, zo schreven we hier eerder.

  1. Arbeidsrecht- en arbeidsvoorwaardenadviseurs

De mogelijke dreiging om eigen talent te verliezen aan de concurrentie wakkert ook de behoefte van organisaties aan voor een goede, creatieve retentiestrategie. HRM’ers met een juridische achtergrond en specialisten op het vlak van arbeidsvoorwaarden hebben daarin een voorsprong: het binden van medewerkers door middel van arbeidsvoorwaarden wordt nog belangrijker. Ruim driekwart van de werkgevers bood het afgelopen jaar een hoger salaris om toptalent aan zich te binden, zo bleek ook uit eerder onderzoek van Robert Half.
De vraag naar grondige kennis van het opstellen van contracten, berekenen van salarissen en het in lijn brengen van arbeidsvoorwaarden met wet- en regelgeving, zal daarom toenemen.

Stijgende salarissen

En wat doet stijgende vraag van deze HR-specialisten met de salarissen? Wanneer er tekorten ontstaan binnen deze specialismen, zullen de salarissen licht stijgen, stellen de onderzoekers. Zo zullen ervaren Compensation Managers en de Corporate recruiter er flink op vooruitgaan. Bekijk hier de salarisindicatie volgens Robert Walters.
Generieke HR-functies hoeven dat echter niet te verwachten: voor deze professionals blijven de salarissen vergelijkbaar met die van 2015. Bekijk hier alle HR-salarissen uit het onderzoek.

 

Reageer op dit artikel