nieuws

Vraag naar HR-adviseurs neemt hoge vlucht

Persoonlijke ontwikkeling

Vraag naar HR-adviseurs neemt hoge vlucht

De vraag naar HR-professionals groeit in het eerste kwartaal van dit jaar met 34 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Vooral de vraag naar HR-adviseurs (56 procent) en HR-Business Partners (37 procent) zwengelt de groei aan.

Dit komt naar voren uit arbeidsmarktonderzoek van Yacht.
 Bent u de tactisch adviseur waar het management behoefte aan heeft bij de verschuiving van traditioneel P&O naar business partnership?

TIP: Lees hoe u in zes stappen tot strategische personeelsplanning komt.

Impact van digitalisering

Ellen Bergh, Senior Commercieel manager YACHT HRM: “Digitalisering heeft de afgelopen jaren veel impact gehad op de HR-processen binnen organisaties. Door selfservice portals en digitale personeelsdossiers komt de administratieve en operationele HR-rol terug in de lijn. Dit heeft grote implicaties voor de rol van HR. Het verdwijnen van uitvoerende werkzaamheden schept voor de traditionele P&O-adviseur de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot HR-Business Partner voor strategische en tactische organisatievraagstukken.”

Strategische personeelsplanning

Susan Vermeulen, werkzaam als HR-Businesspartner via Yacht: “De operationele beheersmatige P&O taken zijn echt aan het verdwijnen en dat gaat snel. Het is daarom essentieel voor de meer traditionele P&O-adviseur om hier proactief op in te spelen. En veel meer als tactisch en/of strategisch adviseur voor het management op te treden. Thema’s als duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning, HR-analytics, leiderschapsontwikkeling en reorganisatiebegeleiding staan hoog op de agenda.”

Flexibel versus ‘in control’

Een andere trend is de stijging in aanvragen voor Loopbaancoaches, HR-analisten en ervaren HR-projectleiders. Voor organisaties is het noodzaak om meer flexibiliteit te creëren en tegelijkertijd ‘in control’ te zijn.

Er is een toenemende behoefte aan data-analyse en strategische personeelsplanning. Maar ook aan coachend leiderschap en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Er is sprake van een toename in inhuur van gespecialiseerde HR-professionals om deze thema’s vorm te geven.

 

Reageer op dit artikel