nieuws

Dit vraagt de CEO van de HR-directeur

Persoonlijke ontwikkeling

Dit vraagt de CEO van de HR-directeur

CEO’s zijn vaak betrokken bij de selectie van de HR-directeur. Ook hun eisen en wensen zijn aan trends onderhevig. Deze bijvoorbeeld.

We zitten zo’n beetje halverwege het jaar. Tijd om weer eens wat trends te bekijken. Want in de werving en selectie van CHRO’s, de Chief Human Resources Officer ofwel HR-directeur, zijn die wel degelijk zichtbaar. Dat zegt de Talent Strategy Group op het Amerikaanse HR-platform Eremedia.

Harde eisen van de CEO

Het headhunterbureau voor top HR-functies onderscheidt twee expliciete trends in de selectie van CHRO’s.

Een stevig talentmanagement neerzetten

Geen verassing, lijkt ons. CEO’s geven continu aan dat het neerzetten van een sterk staaltje talentmanagement een onmisbare skill is van de nieuwe HR-directeur. Sterker nog: het ontbreken van deze vaardigheid is steeds vaker een reden om de huidige HR-directeur te vervangen.

Kandidaten die een specialistische achtergrond hebben in talentmanagement, of generalisten die een achtergrond hebben bij een organisatie die bekend staat om zijn talentmanagement, zijn gewild.

Efficiënte teams bouwen

Teammanagement wordt vaak gezien als een informele verantwoordelijkheid. Maar steeds vaker vraagt de CEO hier expliciet om bij een nieuwe HR-directeur. Met name het ontwikkelen van een excellent team van senior executives dat operationeel efficient is en gladjes samenwerkt.

Dat vraagt om een HR-directeur die zowel de technische als de emotionele aspecten van die teambuilding begrijpt. Ook het bouwen van sterke vertrouwensbanden is daarvoor een eis van de CEO.

Dit wil de CEO van u, maar vraagt het niet

Voor zover de harde eisen. Want er zijn ook zaken die CEO’s niet per definitie vragen, maar impliciet vanuit gaan dat de kandidaat hierover beschikt.

  • Doordrenkt zijn van het vakgebied: kennis en passie moet er zijn. Oftewel: CEO zoekt businessjunkies.
  • Operationele excellentie: een brede operationele en managementervaring in traditioneel HR. Onuitgesproken, maar zonder deze basiservaring blijft de deur dicht.
  • Lijnervaring: nooit genoemd, maar zeker een pre, zegt de Talent Strategy Group.

Deze HR-directeuren kunnen het shaken

Welke HR-directeuren worden er vervangen door de prachtexemplaren boven genoemd? Ze vallen in twee categorieën.

De functioneel smalle HR-directeur

Een te gespecialiseerde HR-directeur loopt een stap achter. Waar iemand in een eerdere baan succes had door zijn of haar specialisatie – denk recruitment of arbeidsvoorwaarden – is dat nu niet meer een pluspunt. Waar in een snelgroeiend bedrijf de CHRO zich ontwikkelt tot een recruitmentspecialist, kan zijn ontwikkeling op strategischere en functionele gebieden achterblijven. Once again: de specialist in talentmanagement heeft hier natuurlijk een voordeel.

De humanistische HR-directeur

Een diep geloof in mensen en hun potentieel is mooi. Maar een HR-directeur die zich met name richt op werktevredenheid, werkomgeving en andere interventies om de sfeer en tevredenheid te verhogen, gaat het niet redden. Niet ‘high satisfaction, maar high performance’ is een tegenwoordig een vereiste, zegt de Talent Strategy Group.

Reageer op dit artikel