nieuws

4 onmisbare HR-vaardigheden voor kunstmatige intelligentie

Persoonlijke ontwikkeling

4 onmisbare HR-vaardigheden voor kunstmatige intelligentie

HR is verantwoordelijk voor het menselijke aspect van de organisatie. Wat betekent dat voor de rol van HR in het tijdperk van kunstmatige intelligentie en automatisering? 4 vaardigheden die HR niet mag missen.

De een voorziet een leger van robots die de mens op de werkvloer overbodig maken. De ander denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen met robotisering en automatisering. Feit is dat de manier waarop we werken rap verandert en dat HR moet meebewegen. Dat stelt nieuwe eisen aan de vaardigheden van HR, stelt de Amerikaanse datawetenschapper Ji-A Min.

Ji-A Min verdeeld de nieuwe HR-vaardigheden in twee categorieën: de vaardigheden gericht op mensen en de vaardigheden om goed met data om te gaan.

Mensgerichte vaardigheden

Het werk van HR draait steeds meer om efficiency en cijfers. Het operationele deel wordt in toenemende mate geautomatiseerd en kunstmatige intelligentie wordt dus belangrijker. Maar, HR draait om mensen, waarschuwt Ji-A Min. “Ook met de hedendaagse technologie willen we nog steeds met een persoon praten als het gaat om het aannemen en managen van mensen. Die behoefte aan menselijk contact zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen”. Ze voorziet dat HR een steeds belangrijkere rol zal spelen in het aanbrengen van de menselijke maat in organisaties.

1) Bijscholen van werknemers

De mensgerichte vaardigheden zijn volgens Ji-A Min onmisbaar om ervoor te zorgen dat medewerkers in de hele organisatie beschikken over de juiste kennis om hun werk ook in de toekomst te blijven doen. STEM-competenties (science, technology, engineering & math) worden belangrijker naarmate een groter deel van het werk wordt geautomatiseerd of overgenomen door robots. Mensgerichte HR-professionals kunnen zorgen voor een organisatiecultuur waarin mensen worden gemotiveerd om te blijven leren, stelt Ji-A Min.

HR moet hierbij zorgen voor een mix van leermogelijkheden zodat medewerkers met verschillende leerstijlen allemaal een manier kunnen vinden om zich te blijven ontwikkelen.

2) Talentadviseur

Een steeds belangrijker taak voor HR is het weten welke talenten de organisatie nodig heeft. Door de business te kennen en aan te voelen, kan HR positieve invloed uitoefenen op het recruitmentproces, zegt Ji-A Min. Bijvoorbeeld door strategische recruitment initiatieven te plannen gebaseerd op de toekomstige groei van de organisatie. Ook kan de mensgerichte HR-professional ervoor zorgen dat het recruitment minder gebaseerd is op vooroordelen, zodat talenten niet buiten beeld blijven.
Luister naar de podcast Selectie zonder blinde vlekken

Focus op data

Experts in HR-analytics moeten in staat zijn om de enorme datastromen in organisaties op te schonen, te analyseren en te interpreteren

3) Data storytelling

HR-data is van oudsher vooral gericht geweest op verzuim, budget en aantal mensen op de loonlijst. Cijfers waarmee achteraf verantwoording kan worden afgelegd. Het is niet langer genoeg om uit te kunnen leggen wat er is gebeurd, stelt Ji-A Min. HR moet vooral duidelijk kunnen maken waarom iets gebeurt en wat een mogelijke oplossing is voor een probleem. In plaats van rapporteren op basis van metrics, moet HR kunnen adviseren op basis van analytics.

Ji-A Min noemt als voorbeeld hoog personeelsverloop. Het is niet genoeg om alleen de cijfers van vertrekkende mensen en nieuwe instroom te kennen. Je moet de reden erachter weten, bijvoorbeeld dat de baan niet voldeed aan de verwachtingen. Zo kun je met een oplossing komen: een meer realistische weergave van de baaneisen en de bedrijfscultuur.

4) Banen opnieuw vormgeven

Met de toenemende flexibilisering moeten banen veel meer worden vormgegeven rond projecten en in netwerken samen werken, dan als gestructureerde permanente functies.

Datagerichte HR-professionals moeten in staat zijn om gemeenschappelijke doelen en teamprojecten te vertalen naar individuele kennis, vaardigheden, competenties en karaktereigenschappen. Ook moet HR aan de hand van data kunnen zien welke zzp’ers en projectmedewerkers de juiste bagage meebrengen om te voldoen aan aan de eisen die het werk stelt, legt Ji-A Min uit.
Bron: TLNT-Ere Media

Organisaties zijn continu in beweging. Elke situatie is anders. Welke adviesstijl past daar dan bij? Leer tijdens de opleiding strategisch adviseren hoe u uw eigen unieke bagage van karakter en talenten een waardevolle plek geeft. Klik hier voor het volledige programma

Reageer op dit artikel