nieuws

HR-professional houdt ogen open voor nieuwe stap

Persoonlijke ontwikkeling

HR-professional houdt ogen open voor nieuwe stap

HR-professionals maken zich zorgen over hun eigen vakkennis. Ze zijn loyaal aan hun werkgever, maar ze houden evengoed hun ogen open voor carrièrekansen elders.

Dat blijkt uit het onderzoek HR Trends 2017-2018, van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals.

Langdurige arbeidsrelaties

HR-professionals werken gemiddeld langer bij een werkgever dan werknemers in andere functiegroepen. Meer dan 60 procent van de respondenten geeft aan al langer dan vijf jaar bij zijn huidige werkgever te werken. Voor bijna een derde (32%) is dat zelfs al minstens tien jaar.

Van baan veranderen

Ondertussen groeit wel het aantal HR-professionals dat van baan wil veranderen. In 2016 was dit percentage nog stabiel ten opzichte van 2015 (21%), maar dit jaar steeg dat naar 25 procent. HR-professionals die al vier tot tien jaar bij één werkgever zitten, zijn het vaakst op zoek naar ander werk (gemiddeld 34%). In deze groep is de stijging in werkzoekenden ook het grootst ten opzichte van vorig jaar.
Lees ook: Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden

Invullen vacatures

De krapte op de arbeidsmarkt is ook in de HR-wereld steeds beter voelbaar. Ruim een op de tien (12%) HR-professionals geeft aan regelmatig of vaak moeite te hebben met het invullen van vacatures. Hoewel het vervullen van HR-vacatures nog steeds relatief goed lukt ten opzichte van andere sectoren, is de groei van deze zorg opvallend. In 2016 had slechts 5 procent van de HR-professionals hier moeite mee.

Promotie

Het percentage respondenten dat in de afgelopen twee jaar promotie maakte, daalde dit jaar van ruim een kwart (27%) naar 23 procent. Dat is meer dan hun eigen prognose in 2016. Toen voorzag slechts 18 procent van de respondenten een stap vooruit. In de periode 2018-2019 verwacht zo’n 21 procent van de HR-professionals een promotie.

Zorgen om vakkennis

Voor het tweede jaar op rij groeit de angst om bij te blijven met professionele kennis en competenties. Deze zorg (44%) is goed voor een tweede plek. HR-professionals zijn vooral bang om achter te raken met hun kennis van het eigen vakgebied. Ook juridische kennis en managementvaardigheden zijn punten waar HR-professionals zich graag verder in ontwikkelen. Nieuw in deze lijst is HR-analytics (4%), een onderwerp dat naar verwachting de komende jaren steeds actueler wordt.
Lees ook: 4 onmisbare HR-vaardigheden voor kunstmatige intelligentie

Loonstijging

De loonstijging van gemiddeld 2,3 procent onder HR-professionals zit met name in de vaste lonen en niet zozeer in de variabele beloning. Opvallend is dat meer HR-professionals in aanmerking komen voor een bonus en/of winstuitkering dan vorig jaar.

Gevolgen digitalisering

De aanhoudende automatisering en digitalisering heeft volgens HR-professionals vooral gevolgen voor functies met veel administratieve taken. Dit jaar valt het echter op dat HR-professionals over de gehele linie vaker denken dat hun functie wel eens binnen drie jaar zou kunnen verdwijnen.
Lees ook: HR heeft sleutelrol bij digitale transformatie

Takenpakket verandert

71 procent van de respondenten voorziet de komende tijd aanpassingen in zijn of haar functie. Dat is een aanmerkelijk hoger percentage dan vorig jaar (60%). Meer dan de helft (54%) geeft aan dat ze een verandering in de uitvoering van taken voorzien en bijna één op de vier (38%) HR-professionals denkt dat het HR-takenpakket de komende jaren wordt uitgebreid. Hetzelfde percentage verwacht dat er meer managementtaken bijkomen.


Tip! Wat zijn de belangrijkste trends in het HR-vak? U hoort het tijdens het congres Trending Topics. Per trend belicht een van onze keynotesprekers de ontwikkelingen. Klik hier voor het volledige programma van Trending Topics.

 

Reageer op dit artikel