nieuws

Robert Dollevoet en Yardena Shitrit winnaars HRtop100

Persoonlijke ontwikkeling

Robert Dollevoet en Yardena Shitrit winnaars HRtop100

Op 7 december werden de winnaars van de HRtop100 bekend gemaakt. Robert Dollevoet, Director HR & Facility bij Volkswagen PON Financial Services, won de publieksprijs. Yardena Shitrit, Concerndirecteur Personeel & Organisatieontwikkeling bij de Gemeente Amsterdam, werd door de jury tot winnaar uitgeroepen.

In de Maastoren van Deloitte, met prachtig uitzicht over Rotterdam, werden de winnaars van de HRtop100 bekend gemaakt. De HRtop100 is een door HRcommunity en Rvdb georganiseerd initiatief. De dag werd afgetrapt door dagvoorzitter Laurence van Tuijl, in 2015 zelf winnaar van de verkiezing HR talent of the year.

Naast de verkiezing waren er keynotes van Jitske Kramer en David Mallon.

Corporate tribe

Jitske Kramer, auteur van De Corporate Tribe begint haar verhaal over ‘deep democracy’ met het prikkelen van haar publiek: “Ik heb een grotere cultuurschok als ik bedrijven of kantoren inloop, dan wanneer ik een dorp in Afrika binnenwandel als antropoloog. Bij bedrijven wordt alles in de boardroom bekokstoofd. Maar zo werkt het niet. De belangrijkste beslissingen worden niet in de boardroom genomen, maar elders op de werkvloer.”

Kramer vervolgt haar verhaal: “Een strong tribe betekent dat iedereen moet kunnen zeggen wat ze te zeggen hebben. In veel organisaties heerst echter een angstcultuur. Medewerkers durven iets niet tegen hun leidinggevende te zeggen. En dan is de tribe niet zo sterk als deze zou kunnen zijn.”

Als oplossing voor deze problemen komt Kramer met een simpel advies. Goed naar elkaar luisteren. “Hoe vormen mensen culturen. Dat valt niet uit de lucht. Mensen moeten dat zelf doen. Door in gesprek te gaan. Dat was eerst rond kampvuurtjes. Dat betekent luisteren naar elkaar. Vanuit contact ga je kijken wat op dit moment normaal is. Hoe geef je dat vorm? Aan het kampvuur heb je een pas echt een gesprek.”

High impact HR

De tweede keynote is van David Mallon, vice-president en researcher bij Bersin. Hij vertelt over de high impact organisation en hoe HR meer impact binnen de organisatie kan hebben. Mallon begint met de constatering dat het lijkt alsof wereld in een steeds sneller tempo verandert. En die constatering wordt ondersteund door onderzoek van MIT, waarin 90 procent van de ondervraagde managers aangeeft dat de organisatie op een of andere wijze disrupt zal worden. Slechts 30 procent denkt dat ze nu de juiste leiders en vaardigheden hebben om hier mee om te gaan. Een alarmerende constatering.

Ook HR zal in die verandering mee moeten en kan daarin zelfs het voortouw nemen. Dan moet die HR-afdeling wel anders ingericht worden, aldus Mallon. Zo moeten analisten en specialisten op het gebied van verandering aan de HR-afdeling toegevoegd worden.

High Impact HR maturity model

Vervolgens staat Mallon stil bij het High impact HR maturity model. Bijna de helft van de HR-afdelingen (43 procent) is procedureel en reactief. Nog eens 23 procent is functioneel en inconsistent. Een derde van de HR-afdelingen is wel klaar voor verandering. Zo is 22 procent van de afdelingen cultiverend en empowering. De echte koplopers, 12 procent, pionieren.

Organisaties die een HR-afdeling hebben die reactief of inconsistent is presteren veel minder goed dan organisaties met een vooruitstrevende HR-afdeling. Alleen al het ontwikkelen van managers en leiders gebeurt bij deze kopgroep 3,6 keer beter en ze zorgen 2,6 keer voor meer efficiëntie.

Mallon sluit zijn verhaal af met de constatering dat er nog ontzettend veel moet gebeuren willen alle HR-afdelingen klaar voor de toekomst zijn.

Op de vraag van Remco Mosterdman of HR-afdelingen hier dan wel klaar voor zijn, luidt het korte antwoord van Mallon: “Ja, ze zijn er klaar voor, maar zullen hard moeten werken!”

Winnaars HRtop100 publieksprijs

Dan is het tijd om de winnaars van de HRtop100 publieksprijs bekend te maken. Dat gebeurt met een kort filmpje. De top 3:

  1. Robert Dollevoet – Director HR & Facility bij Volkswagen PON Financial Services
  2. Danielle Justus – HR directeur Securitas
  3. Geke Kooij – Director Human Resources Thales Nederland

Het programma werd afgewisseld met een quiz voor de aanwezigen. Maar het wachten was toch op de bekendmaking van de winnaars door de jury. Na het diner volgde de officiële bekendmaking door de jury.

Winnaars HRtop100 juryprijs

Juryvoorzitter Gerard van Vliet (directeur bij de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) vertelde nog eens op welke criteria de 10 genomineerden getoetst zijn, namelijk wereldvisie, balans en resultaat. Hij benadrukt ook het lef van de genomineerden. Hij geeft aan dat er pittige discussies binnen de jury zijn gevoerd, maar dat de winnaars uiteindelijk unaniem verkozen zijn.

De drie andere juryleden – Luc van BusselMaarten Roerink en Greet Prins kondigen vervolgens ieder een van de winnaars aan. De winnaars krijgen een bokaal en bos bloemen van de winnaar van vorig jaar Antoon Vugts (nu HR-directeur Universiteit Maastricht).

De top 3 van de vakjury:

1) Yardena Shitrit, Concerndirecteur Personeel & Organisatieontwikkeling, Gemeente Amsterdam

Ze krijgt het volgende commentaar van de jury: Ze heeft uitstekende vakkennis. Ze heeft zicht op de ontwikkelingen die haar organisatie raken en zullen raken. Ze heeft van vele silo’s een team gemaakt. Ze heeft mensen aangesproken op eigen verantwoordelijkheid. Je ging mee of niet. Ze heeft het allemaal voor elkaar gekregen met alleen eigen medewerkers, heeft het aantal externe medewerkers beperkt. En, ze heeft liefde voor het vak.

Yardena Shitrit een van de winnaars HRtop100

Yardena Shitrit

2) Maarten van Beek, HR directeur ING Nederland

Kreeg onder andere het volgende jurycommentaar: Werkt voor een grote organisatie. Het is geen eenvoudige opdracht om daarin leiding te geven aan HR. Wil bewuste verandering tot stand brengen. Hij publiceert ook veel en wil HR collega’s inspireren.

3) Mariënne Verhoef, Bestuurder Spirit! Jeugd en Opvoedhulp

Omdat ze niet echt een HR-professional is – Spirit is een zelfsturende organisatie – deed ze aan de verkiezing mee met een wildcard. Ze kreeg het volgende commentaar van de jury: Heeft HR letterlijk en figuurlijk new elan gegeven, tot in de boardroom aan toe. Zonder echte sturing, omdat ze binnen een zelfsturende organisatie opereert. HR heeft hiermee een podium gekregen op bestuurlijk niveau.

Op het event zijn onder andere de genomineerden en winnaars geïnterviewd door ZP Radio. Je kunt hier naar de betreffende uitzending luisteren.

Alle winnaars HRtop100 van harte gefeliciteerd!

Reageer op dit artikel