nieuws

Behalen ontwikkeldoelen nauwelijks van invloed op beoordeling

Persoonlijke ontwikkeling

Behalen ontwikkeldoelen nauwelijks van invloed op beoordeling

Voor maar 8 procent van de werknemers was het behalen van ontwikkeldoelen vorig jaar van invloed op de beoordeling of het salaris.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van trainingsbureau TrainTool onder ruim duizend kantoormedewerkers in Nederland. De meeste ondervraagde werknemers houden zich dan ook niet bezig met persoonlijke ontwikkeldoelen op het werk. In het afgelopen jaar bedacht nog niet de helft van de Nederlandse werknemers (46%) welke vaardigheden of kennis ze wilden verbeteren.

Ontwikkeldoelen koppelen aan beoordeling

TrainTool-ceo Marijn de Geus noemt het percentage werknemers dat ontwikkeldoelen benoemt bijzonder laag. “Voor jezelf verwoorden welke vaardigheden je wilt verbeteren, is namelijk een belangrijke eerste stap. Werkgevers zouden dit moeten stimuleren door samen doelen te noteren en deze te koppelen aan de beoordeling.”

Vastleggen ontwikkeldoelen

40 procent van de kantoormedewerkers praat wel met zijn leidinggevende of HR-manager over het verbeteren van vaardigheden. Het daadwerkelijk samen vastleggen van wat men wil leren, doet echter maar 12 procent.

Populaire ontwikkeldoelen

Jongere werknemers ontvangen graag meer training in algemene sociale en communicatieve vaardigheden, terwijl oudere werknemers minder behoefte hebben aan trainingen in het algemeen.
Bij vrouwen vindt de gewenste ontwikkeling binnen soft skills vooral plaats in het voor zichzelf opkomen, feedback geven en omgaan met weerstand. Leiderschapsvaardigheden, coachen en gesprekstechnieken zijn bij zowel mannen als vrouwen populair. Vrouwen krijgen meer training in assertiviteit dan mannen, maar minder in leiderschapsvaardigheden en samenwerken.

 

Tip! Werken aan uw persoonlijke ontwikkeling en vakkennis? Klik hier om de gratis opleidingenbrochure aan te vragen

Reageer op dit artikel