nieuws

HRagenda 2018: Van agile cao tot zwerm

Persoonlijke ontwikkeling

HRagenda 2018: Van agile cao tot zwerm

HR is bij uitstek de afdeling die het meest te maken heeft met de mensen in een organisatie. Het is ook daarom dat het juist deze afdeling is die een steeds belangrijkere rol zal innemen in organisaties. “De menselijke kant, gedreven vanuit echte betekenis, zal steeds meer de overhand krijgen in bedrijven en in de economie,” zegt Anne-Wil Dijkstra, Choco Co-Captain bij Tony’s Chocolonely.

HRtop100, een platform waar de visies van HR-leiders Nederland worden gedeeld, ging in gesprek met HR-directeuren van corporates en start-ups over de thema’s die hen op dit moment bezighouden in de bestuurskamer. Keer op keer bleek daaruit: mensen zijn de belangrijkste drijfkracht in een organisatie. Want nog altijd komt 75 procent van innovatie uit sociale innovatie, zo blijkt uit een interview met wetenschapper Henk Volberda voor de HRtop100.

Productiever en innovatiever door diversiteit

Om sociale innovatie hoogtij te laten vieren binnen een organisatie, is het noodzakelijk om te kijken hoe je het beste uit je mensen kunt halen. Dat kan op verschillende gebieden. Zo wordt er steeds meer aandacht geschonken aan een diverse workforce. Niet omdat het politiek correct is, maar omdat een divers team – zo heeft onderzoek uitgewezen – productiever en innovatiever is. Zo heeft de Gemeente Amsterdam op dit onderwerp een beleid geschreven voor de komende jaren. Yardena Shitrit, Chief Human Resources Officer van de Gemeente Amsterdam en winnaar van de HRtop100 2017 vakjuryprijs: ‘Er komt er steeds meer bewustzijn over de voordelen van diverse teams en de waarde die dit kan creëren voor een organisatie.’

Sociale innovatie benutten

In het boek HRagenda 2018: Van agile cao tot zwerm beschrijft de redactie van de HRtop100 op welke manieren sociale innovatie benut kan worden en voorop kan worden gezet. Ruimte geven aan de medewerker en maatwerk staan daarbij voorop.

“De beste werkplekken vereisen een omgeving waarin medewerkers kunnen groeien en bloeien. Creëer die en je zult niet alleen meer flexibiliteit en snelheid, verhoging van kwaliteit en efficiëntie (..) ervaren, maar ook financiële groei, aantrekkingskracht voor toptalent en een hoger niveau van innovatie,” zo zegt Raymond Tuerlings, HR-directeur bij Hydro Extrusion. Aan HR de schone taak om de werkplekken en organisatie op deze manier in te richten en zo de medewerker centraal te zetten.

Maatwerk voor medewerker én de organisatie

Bedrijven worden de komende jaren steeds mensgerichter, concluderen Rachelle Wagner en Emke Daniëls van HRtop100, auteurs van HRagenda 2018. “We moeten dus op zoek naar manieren om de medewerkers aan een organisatie te verbinden en productief te houden. Dat doe je door ze individueel te benaderen. Geen copy-paste oplossingen, maar maatwerk voor de medewerker én de organisatie.”

Boek HRagenda 2018

HRagenda 2018: Van agile cao tot zwerm (ISBN 9789461262882) verschijnt op 12 juni 2018 en is verkrijgbaar voor 23,95 euro.

Reageer op dit artikel