nieuws

Een carrièremove, ben je generalist of word je HR-specialist?

Persoonlijke ontwikkeling

Als HR-generalist kun je ervoor kiezen om jezelf te specialiseren. Maar hoe weet je wat de juiste stap in jouw carrière is? Iris Jansen, HR recruitment specialist bij Robert Walters, weet welke overwegingen de HR-professionals moeten maken.

Een carrièremove, ben je generalist of word je HR-specialist?
Iris Jansen, HR recruitment specialist bij Robert Walters

Veel HR generalisten denken erover na om zich te specialiseren omdat zij denken als specialist meer te kunnen verdienen. Dat is zeker niet altijd het geval. Jansen adviseert dan ook om je bij het maken van je keuze niet te laten leiden door het salarispotentieel, maar vooral te kijken naar wat het best bij jou past. “Probeer objectief te kijken naar de kennis en vaardigheden die je op dit moment al hebt, de kans dat je zal uitblinken in de specialisatie die jou aanspreekt, de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied en natuurlijk wat je leuk vindt om te doen.”

Lees ook: Jildau Piena (DNB): ‘Wij zijn als HR nog echt van het menselijk contact’

Waar word je blij van?

Wanneer je de overstap van een generalistische naar een specialistische HR rol overweegt, vraag je dan in eerste instantie af: ‘Wat vind ik leuk?’ Breng in kaart welke verantwoordelijkheden je hebt binnen je huidige werk en welke projecten je hebt uitgevoerd. Uit welke elementen van je werk haal je plezier? En waar ben je goed in? Jansen: “Ben je analytisch ingesteld en vind je vooral de ‘harde kant’ van je werkzaamheden leuk, zoals het werken met cijfers en het maken van excelbestanden? Dan past een specialisatie in compensation & benefits waarschijnlijk goed bij jou. Geniet je vooral van het contact met werknemers, bijvoorbeeld tijdens coachinggesprekken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een specialisatie in learning & development.”

Ook een generalistische rol heeft zo zijn voordelen. “Heb je graag veel afwisseling binnen je takenpakket en vind je het saai om je te veel op één element te focussen, dan past een generalistenrol waarschijnlijk beter bij je”, denkt Jansen. “Als generalist pak je ad hoc vraagstukken op en ben je constant aan het schakelen, geen dag is hetzelfde.”

Kijk naar de markt

Behalve je talenten en interesses, spelen natuurlijk ook je kansen op de arbeidsmarkt een rol in de keuze voor een generalistische of specialistische rol. Hoewel er voor generalisten meer vacatures zijn, moet je ook opboksen tegen een groter aantal concurrenten. Als specialist heb je minder concurrentie, maar kan het even duren voor er een vacature beschikbaar komt die aansluit bij jouw wensen en ervaring. “Grotere organisaties hebben complexere organisatiestructuren, en daardoor meer HR specialisten”, vertelt Jansen. “Vaak hebben zij aparte afdelingen voor verschillende HR vraagstukken, zoals compensation & benefits of payroll. Bij kleinere organisaties worden deze taken door HR-generalisten opgepakt.”

Ook ziet Jansen verschillen tussen branches: ‘In de non-profitsector bijvoorbeeld, zijn HR-afdelingen nog ingericht volgens het originele bedrijfsmodel. Daardoor worden hier minder specialistische rollen gevraagd dan in commerciële organisaties.’

Laat je bij het maken van je keuze niet leiden door het salarispotentieel, maar kijk vooral naar wat het best bij jou past

Carrièreperspectieven

Volgens Jansen bieden zowel de keuze voor specialisme als generalisme  mogelijkheden voor doorgroei naar een functie met strategische taken. Heb je managementaspiraties? Dan is de omvang van de organisatie waar je werkt of wil werken vooral van belang. Als generalist kun je doorgroeien naar de rol van HR-manager, waarbij je een eigen team aanstuurt. Als specialist kun je ook doorgroeien tot manager, mits de organisatie groot genoeg is. Jansen: “Als je de enige bent binnen de organisatie met een bepaald specialisme, dan kan je ontwikkeling op een gegeven moment doodlopen. Je kunt dan wel overstappen naar een nieuwe organisatie waar je een gespecialiseerde afdeling van het begin af aan kunt opbouwen.”

Een specialistische rol kan leiden tot een hoger salaris, maar dit hoeft niet per se. Volgens Jansen hangt dit voornamelijk af van de vraag en het aanbod van bepaalde specialismen. “Met name compensation & benefits specialisten zijn op dit moment schaars, dus daar valt nu een mooi salaris in te verdienen”, stelt zij.

Lees ook: Lucy Adams: ‘HR moet fundamenteel veranderen’

Doorgroeien naar specialistische rol

Wanneer werknemers vanuit een generalistische rol willen switchen naar een specialisme, dan wordt hen in sommige gevallen een opleiding aangeboden door de werkgever. “Er zijn speciale opleidingen te volgen tot compensation & benefits consultant”, vertelt Jansen. Toch ziet zij dat HR-professionals in de meeste gevallen leren door simpelweg te doen: “Als er bijvoorbeeld een nieuwe afdeling opgebouwd moet worden, kun je een extern bureau inschakelen dat je hierbij ondersteunt. De volgende keer bij een nieuwe werkgever kun je het dan zelf.”

Terugkeren naar generalistische rol

Na een paar jaar gewerkt te hebben binnen een specialistische rol kan de verveling toeslaan. Jansen: “Vaak zijn professionals na een paar jaar doorgegroeid tot een managementfunctie binnen hun specialisme. Ze geven dan leiding aan een team en zijn minder inhoudelijk bezig met hun vakgebied. Ik sprak laatst een manager compensation & benefits, die graag weer terug wilde naar een meer generalistische rol als HR manager. Na jaren in een specialisatie gewerkt te hebben is dat behoorlijk lastig.” Daarom adviseert Jansen om, mocht je na een tijdje twijfelen om terug te keren naar een generalistische rol, dit liever eerder dan later te doen. “Je moet up-to-date blijven op het gebied van wetgeving en ontwikkelingen. Binnen een specialistische rol zit je als het ware in een ‘tunnel’ en krijg je niet alles van het vakgebied mee. Je zult je dus flink moeten inlezen als je terug wilt naar een generalistische rol.”

Lees ook: Wat HR kan leren van de positieve psychologie

 

Reageer op dit artikel