nieuws

1 op 3 vertrekt voor betere manager

Uitstroom

1 op 3 vertrekt voor betere manager

1 op 3 werknemers wisselt vandaag nog van baan als ze daarvoor een betere manager krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van international adviesbureau CEB. De CEB Global Labour Market Survey, die wereldwijd door meer dan 18.000 werknemers werd ingevuld, laat ook zien dat Nederlanders relatief gezien sterk aan hun baas gehecht zijn. Dat in vergelijking met buurlanden als België, Groot-Brittannië en Duitsland.

Trouw aan baas (?)

46 procent van de Nederlandse en Duitse ondervraagden uit de wens om het liefst bij hun huidige baas te blijven. Engelsen zijn flexibeler als het gaat om het verwisselen van baan voor een betere manager: daar is 37 niet van plan te vertrekken. Alleen in België zijn ze met 50 procent trouwer aan hun huidige baas.

Werknemers’ tevredenheid met hun leidinggevende is van cruciaal belang voor het werkplezier, bleek ook begin dit jaar uit onderzoek. Aangestuurd worden door een goede manager is een van de belangrijkste dingen voor werknemerstevredenheid. Bovendien kan een goede vertrouwensband met de manager een burn-out helpen voorkomen.

Volgens directeur HR Brian Kropp van CEB is de uitspraak ‘People join companies and quit managers’ nog altijd relevant. Maar wel voor andere redenen dan in het verleden. Kropp: ‘Omdat elke manager meer mensen aanstuurt en minder tijd besteedt met individuele medewerkers, is elke minuut belangrijker geworden’, zegt Kropp. ‘Een kleine vervelende miscommunicatie dat in een gezonde langetermijnrelatie niet belangrijk zou zijn geweest, wordt nu een bedreiging wanneer het een van de weinige momenten is die je met je manager samen hebt.’

Lijnmanagers zijn belangrijk

Volgens Kropp is de boodschap: lijnmanagers zijn belangrijk. ‘Het is niet genoeg om je beste medewerkers in managementposities te zetten. Mensenkennis, overtuigingskracht, leiderschap, de wens om aan te sturen en een goede manager te zijn: daar moeten lijnmanagers op beoordeeld worden.’

 

 

Reageer op dit artikel