nieuws

Vertrek topperformers baart directeur zorgen

Uitstroom

Vertrek topperformers baart directeur zorgen

Die topperformers, die pareltjes van het bedrijf die vertrekken? Driekwart van de directieleden ligt er wakker van.

Vertrekkende topperformers baren driekwart van de financieel directeuren zorgen. Dat blijkt uit onderzoek onder 200 Nederlandse CFO’s in opdracht van arbeidsbemiddelaar Robert Half.
Vooral directieleden van grootbedrijven liggen hier ’s nachts wakker van. Daarvan zegt 80 procent zich zorgen te maken over een drain van topwerknemers in de organisatie. In het MKB geeft 67 procent aan hier problemen in te zien.
Het blijkt namelijk niet eenvoudig om topperformers binnen het bedrijf te vervangen, denken CFO’s. Uit eerder onderzoek van Robert Half bleek dat 92 procent van hen het een uitdaging vindt om geschikte financiële professionals voor de financiële afdeling te vinden.

Topperformers behouden

Volgens Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, komt dit omdat de effecten van de aantrekkende arbeidsmarkt steeds beter zichtbaar worden. De arbeidsmobiliteit is sterk aan het toenemen. De strijd om werknemers met de juiste kwaliteiten is daardoor goed voelbaar op de huidige arbeidsmarkt. ‘Voor bedrijven is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat talentvolle werknemers die over veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken, erg gewild zijn. Nieuwe mogelijkheden bij andere bedrijven kunnen zich regelmatig aandienen.’
Niet voor niets staat strategische personeelsplanning (>Over Strategische Personeelsplanning) dit jaar bovenaan de prioriteitenlijst van HR, zo bleek uit eerder onderzoek van Berenschot.
Een competitief salarisbeleid zou volgens Renken niet alleen topperformers aantrekken, maar ook behouden. Voor nieuwe medewerkers wordt al steeds vaker een hoog salaris als lokkertje gebruikt, bleek uit eerdere cijfers. Wanneer een topkandidaat naar een ander bedrijf dreigt te gaan, duwen financieel directeuren het salarisaanbod steeds vaker een stukje omhoog. Ruim 77 procent van hen bood een topkandidaat meer salaris dan vooraf bedacht om te voorkomen dat deze naar de concurrent zou vertrekken.
Om topperformers te behouden zijn bovendien erkenning tonen naar werknemers, goed luisteren naar hun adviezen en meningen, uitdagende opdrachten, ontwikkeling en goede promotiekansen bieden belangrijke factoren voor werkgevers om hun medewerkers te behouden.

TIP: Lees meer over het binden van uw talentvolle medewerkers op Over Strategische Personeelsplanning

Reageer op dit artikel