nieuws

Demotie: werknemer denkt er niet aan

Uitstroom

Demotie: werknemer denkt er niet aan

Een stapje terug doen voor je pensioen? De meeste werknemers zien demotie niet als een optie in de laatste tien jaar voor hun pensioen. Wel verwachten ze op vijf punten hulp.

Werknemers achten de kans op demotie in de laatste tien jaar voor hun pensioen zeer klein. Slechts 14 procent van de werknemers ziet een verschuiving in of veranderingen van het takenpakket en verantwoordelijkheden als een optie. Dit blijkt uit onderzoek naar gezondheid en pensioen onder 1.008 werknemers tussen de 18 en 65 jaar door adviesbureau Mercer. Doodzonde, want hiermee is hun werkzame leven een stuk aangenamer te maken, blijkt 

‘Demotie voor pensioen kan prettig zijn’ 

Doodzonde, zo noemt Mercer het dat de meeste werknemers niet aan demotie denken. “Werknemers gaan eraan voorbij dat demotie een reële optie is in hun carrière. Het kan namelijk veel voordelen brengen voor oudere werknemers: in ruil voor een wat lager salaris krijgen ze dan flexibeler werktijden, minder stress en een betere werk-privébalans”, zegt Remco Leur, business-segmentleader, Retirement Mid-Market bij Mercer. “Vooral in de laatste periode voor het pensioen kan het prettig zijn om een stapje terug te doen. Werknemers moeten dan ook beter op deze veranderingen voorbereid worden door hun werkgever.”

Werknemer maakt zich zorgen over gezondheid 

Demotie zien ze dan niet zo snel gebeuren, werknemers maken zich wel zorgen over de laatste tien jaar voor hun pensioen. Maar liefst 46 procent verwacht veranderingen in de lichamelijke conditie (46 procent) en de functie-eisen (58 procent). Hierdoor, zo blijkt uit het onderzoek, maakt ruim 35 procent van de respondenten zich zorgen over gezondheidsproblemen na pensionering.

Opvallend is dat ook jongeren zich volgens de onderzoekers al zorgen maken over hun gezondheid na het pensioen. Werknemers verwachten dan ook dat zorg na de pensioendatum veel van het besteedbare inkomen gaat eisen. “Een verklaring voor deze zorgen kan liggen bij het nieuws dat zorg schaarser en duurder wordt. Werknemers verwachten dat zij in de toekomst zelf verantwoordelijk zijn voor de zorginkoop”, aldus Leur. 

Dit verwacht werknemer voor pensioen 

Maar liefst 80 procent van de werknemers verwacht ondersteuning van de werkgever in de laatste tien jaar voor het pensioen. Een top 5 van punten waarop de werknemer ondersteuning verwacht: 

  1. Aanpassing van werktijden
  2. Flexibele pensioenleeftijd
  3. Begeleiding vanuit HR
  4. Aanpassing van functie-eisen
  5. Aanbieding van bijscholing

De flexibele pensioenleeftijd springt eruit bij bedrijven met meer dan 1500 medewerkers (40 procent), constateert Mercer. “Binnen deze bedrijven zijn de verwachtingen ten aanzien van de begeleiding vanuit HR ook relatief hoog.”

Maar 23 procent wil door tot pensioen

Slechts 23 procent van de werknemers verwacht te stoppen met werken op de wettelijke pensioenleeftijd. Een derde van de werknemers wil door deeltijdpensioen geleidelijk afbouwen en 30 procent wil stoppen zodra zij voldoende pensioeninkomen heeft opgebouwd. Aan demotie willen ze niet denken, maar toch vindt maar liefst ruim 80 procent van de werknemers het geen probleem om minder te gaan werken in de jaren voor het pensioen. Maar 65 procent geeft aan dat dit natuurlijk wel afhankelijk is van hoeveel ze moet inleveren aan salaris.

Tip! Meer weten? Bestel het boek Demotie, het laatste taboe doorbroken, in de shop van Vakmedianet.

Reageer op dit artikel