nieuws

Na sociaal plan loon omlaag bij nieuwe baan

Uitstroom

Na sociaal plan loon omlaag bij nieuwe baan

Bij een sociaal plan moeten sommige medewerkers het veld ruimen. En dan verdienen ze bij een nieuwe baan ook nog eens minder. Hoe kan dat? 

Laat u uw medewerkers momenteel via een sociaal plan uitstromen? Dan is de kans groot dat zij in de eerstvolgende baan minder verdienen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Minder werken door ontslagvergoeding

Een dubbele strop? Dat hoeft het niet te zijn. Een verklaring voor het lagere loon is dat mensen minder gaan werken, omdat ze een ontslagvergoeding ontvangen. Daardoor gaat het maandelijkse salaris naar beneden. Het hoeft echter niet te betekenen dat het uurloon ook naar beneden gaat, aldus het CPB.

Sociaal plan beter voor nieuwe baan dan faillissement

Nog een conclusie van het CPB: mensen met een sociaal plan vinden vaker direct werk dan mensen die door een faillissement hun baan verliezen en geen hulp krijgen. Een verklaring hiervoor is dat bij een sociaal plan de hulp bij het zoeken naar nieuw werk vaak al begint voordat iemand daadwerkelijk op straat staat. (ANP)

Krijgen medewerkers wel een sociaal plan maar vinden ze niet direct werk? Dan duurt het juist vaak langer voordat ze een nieuwe baan vinden in vergelijking met na een faillissement.

Lees ook: Reorganisatie? Een opfriscursus communiceren voor HR

HR-wetgeving actualiteitendag – Wetswijzigingen 2016
Tijdens de HR-wetgeving actualiteitendag wordt u in één dag bijgepraat over de recente en komende wetswijzigingen op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid, pensioenen en personeel en fiscus.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels