nieuws

Kind is voor een op de drie reden om te stoppen met werken

Uitstroom

Kind is voor een op de drie reden om te stoppen met werken

Voor meer dan 36 procent van de Nederlanders is het krijgen van kinderen reden om (deels) te stoppen met werken of ondernemen.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo te Amsterdam onder meer dan 1400 mensen in Nederland. “Mensen kiezen er steeds vaker voor om minder te werken als er kinderen op komst zijn. Nederland ziet de traditionele man/vrouw-rollen in het gezin steeds meer veranderen”, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo.

Verschil tussen mannen en vrouwen

“Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt kleiner, dat zien we bijvoorbeeld ook terug in het loon.” Toch is het aantal mannen dat niet meer of minder wil werken als er een baby op komst is nog steeds aanzienlijk kleiner dan het aantal vrouwen, met respectievelijk 27,5 procent en 46 procent.

Ondernemingsmentaliteit

Tentoo legt hierbij een link met een andere uitkomst uit het onderzoek: namelijk dat 21,4 procent van de mannen vindt dat zij beter kunnen ondernemen dan vrouwen. Van de vrouwelijke respondenten onderschrijft een op de tien dit standpunt. Tentoo suggereert dat mannen daarom wellicht minder geneigd zijn om te stoppen met werken als het nageslacht zich aandient.

Verschil jong en oud

Wat opvalt is dat vooral jongere respondenten van mening zijn dat mannen een sterkere ondernemersmentaliteit hebben. Zo is 32,3 procent van de 18-25-jarigen van mening dat mannen een sterkere ondernemersmentaliteit hebben. Onder de 55-65-jarigen is dit slechts 19,8 procent.

Reageer op dit artikel