3 kernvragen voor strategische personeelsplanning

Wie strategische personeelsplanning in wil zetten om de organisatie toekomstbestendig te houden, moet zich richten op drie kernvragen: Hoe zorg je ervoor dat medewerkers up-to-date blijven? Hoe zorg je ervoor dat ze flexibel inzetbaar zijn? Hoe zorg je ervoor dat ze hun waarde op de arbeidsmarkt behouden?

3 kernvragen voor strategische personeelsplanning

Een toekomstbestendige organisatie vaart niet alleen een duidelijke koers, maar heeft bovenal flexibele medewerkers die bereid zijn zich continu te ontwikkelen in reactie op de behoefte uit de markt. Zo ontstaat een organisatie die gezond en wendbaar is, aantrekkelijk als werkgever en optimaal voorbereid op een succesvolle toekomst.

Door bij alle aspecten van strategische personeelsplanning deze kernvragen te stellen, kom je vanzelf tot actiepunten. Een vijftal voorbeelden:

Actiepunten

  1. Maak ten eerste voldoende budget en tijd vrij voor bijscholing en ontwikkeling. Verminder waar nodig de taaklast van medewerkers. Zorg voor een organisatiecultuur waarin het niet bedreigend is om toe te geven dat je iets niet weet of kunt.
  2. Nodig medewerkers expliciet uit om van en met elkaar te leren. Creëer duo’s van collega’s die van elkaar kunnen leren. Wanneer een grote groep medewerkers specifieke bijscholing nodig heeft, onderzoek dan of je een interne cursus op kunt zetten.
  3. Laat taken, rollen en functies rouleren. Zie elke verandering in het totale takenpakket van je team als een kans om medewerkers nieuwe ontwikkelingskansen te geven die aansluiten bij hun specifieke wensen en talenten.
  4. Houd bij het opstellen van nieuwe vacatures al rekening met de brede inzetbaarheid van nieuwe medewerkers. Geef de voorkeur aan kandidaten die binnen verschillende functies, rollen of afdelingen hun nut kunnen bewijzen.
  5. Vermijd outplacement. Bereid medewerkers in kwetsbare functiegroepen nu al voor op mogelijke toekomstige krimp. Wanneer medewerkers vertrekken, zorg dan dat ze met een goed gevoel weggaan. Dat is niet alleen onderdeel van goed werkgeverschap, maar leidt er ook toe dat ex-medewerkers ambassadeurs voor de organisatie worden.


Deze adviezen om strategische personeelsplanning effectief in te zetten zijn afkomstig uit de gratis whitepaper Elf adviezen voor een toekomstbestendige en wendbare organisatie.

Download de whitepaper

Nieuw in medewerkersonderzoek: scannen van e-mails en chats met AI

Nieuw in medewerkersonderzoek: scannen van e-mails en chats met AI

Kan AI de jaarlijkse medewerkerssurvey of het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) overnemen? Ja, stelt empolyee experience-expert Heleen Mes. Sterker nog: die ontwikkeling is al ingezet.

Loopbaan-APK voor HR: zo houd je grip op de groeispurt van je bedrijf

Loopbaan-APK voor HR: zo houd je grip op de groeispurt van je bedrijf

Een groeiend bedrijf met meer klanten en medewerkers, levert HR extra werk op. In deze rubriek beschrijft loopbaancoach Jolan Douwes hoe je overzicht houdt en prioriteiten stelt.

Doorschieten in de waanzin van datagedreven HR

Doorschieten in de waanzin van datagedreven HR

Veel HR-professionals lijken een aversie te hebben tegen cijfers en ontzeggen zichzelf elke affiniteit met getallen. Dat is een gemiste kans, vindt Hans van der Spek.

Strategische personeelsplanning voor duurzaam bedrijf

Strategische personeelsplanning voor duurzaam bedrijf

Een duurzaamheidsprofessional aanstellen, is een goede stap voor bedrijven die overstappen van een lineaire naar een circulaire, duurzame bedrijfsvoering.

Alles wat HR moet weten over de Wet leven lang leren

Alles wat HR moet weten over de Wet leven lang leren

Op grond van deze wet kan HR met het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) snel en gemakkelijk nagaan wat het niveau is van een bepaalde kwalificatie die een werknemer heeft behaald.

Daniël Alfrink (Vermetten): 'Zie ongemakkelijke situaties als betaalde leermomenten'

Daniël Alfrink (Vermetten): 'Zie ongemakkelijke situaties als...

In de Spotlight-rubriek geven collega's antwoord op 9 vragen over het HR-vak; van trends die zij belangrijk vinden tot waar ze 's nachts van wakker liggen. Dit keer: Daniël Alfrink, HR-directeur bij Vermetten accountans en adviseurs.

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Doordring leidinggevenden ervan dat ze hun medewerkers meer aanspreken op hun talenten en minder op zaken waar ze niet zo goed in zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Zo ontdekte onderzoeker Mirjam Baars.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.