De 9 succesfactoren van de bv natuur

Het sterftecijfer onder bedrijven neemt al tientallen jaren toe ongeacht omvang, leeftijd of sector. De dood discrimineert niet, blijkt ook in de economie. De veranderingen, transities en crises vliegen ons om de oren, waardoor het voor bedrijven niet gemakkelijk is om te overleven. Organisaties die meer toekomstbestendig willen worden, kunnen terecht bij een onconventionele inspiratiebron, die van 'overleven' een kunst heeft gemaakt: de biologische natuur

De 9 succesfactoren van de bv natuur

De natuur functioneert goedbeschouwd eigenlijk als een bedrijf. Dit bedrijf, de BV Natuur, produceert organismen in allerlei vormen en maten, verleent allerhande diensten en kent diverse bedrijfsprocessen. En als iets haar toekomstbestendigheid illustreert, dan is dat wel haar lange bestaan. Ondanks de vele (catastrofale) veranderingen waarmee ze is geconfronteerd, is ze al een slordige 4 miljard jaar non-stop in bedrijf: een indrukwekkende successtory. Energietransities, informatierevoluties, klimaatverandering, technologische revoluties, innovatie, diversiteit, zelfsturing, leiderschap, fake news, circulaire economie, de BV Natuur heeft het allemaal al eens bij de hand gehad. De parallellen met de grote uitdagingen van onze tijd liggen dan ook voor het oprapen. Bovendien zal de BV Natuur – dankzij haar succesfactoren – nog miljoenen jaren succesvol blijven functioneren, met of zonder ons. Dat maakt dit originele boek een must read voor iedereen die zijn bedrijf of organisatie toekomstbestendig wil maken.

Na haar studies natuurkunde en sterrenkunde, specialiseerde Ylva Poelman zich op het gebied van technische en sociaal-organisatorische innovatie. Ze staat bedrijven en organisaties bij op het gebied van innovatievraagstukken. Als expert op het gebied van bio-inspired innovation schreef ze columns voor dagblad Trouw onder de naam ‘De Bionische Vrouw’. Eerder verschenen van Ylva De natuur als uitvinder en als co-auteur Leiderschap in de digitale wereld.

Op vermakelijke en toegankelijke wijze neemt Ylva Poelman je in dit boek mee in welke lessen de natuur biedt voor mens en organisatie. Want zoals Ylva zegt; als we de 4 miljard jaar aan leven samenpersen in 24 uren, dan is Homo Sapiens pas 4 seconden geleden ontstaan. En wat valt er dus voor ons nog veel te leren van alle principes uit de natuur. Aan de slag!Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW

Ylva Poelman laat zien welke lessen organisaties kunnen trekken uit de natuur, zoals aanpassen, (bio)diversiteit, circulariteit en symbiose. Haar boek is een inspiratie voor bedrijven en leiders om creatief om te gaan met een steeds veranderende wereld’. Feike Sijbesma, erevoorzitter Koninklijke DSM (voormalig CEO)

Ylva Poelman confronteert de lezer met tal van lastige beslissingen waar de ondernemer voor staat. Het is ook een optimistisch boek, vol ideeën voor verstandig en duurzaam ondernemen.Ben Verwaayen, general partner Keen Venture Partners

Bestellen

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.