'Werk samen met inkoop en verdiep je in inkoopmanagement'

Auteur en adviseur Freek Andriesse is ruim 25 jaar betrokken bij het inkoopvak. Welke adviezen heeft hij voor HR-professionals die externe diensten inkopen? En hoe kom je als bedrijf in deze tijd van arbeidskrapte nog aan goed extern personeel?

'Werk samen met inkoop en verdiep je in inkoopmanagement'


PW. sprak met de auteur en adviseur in het kader van het verschijnen van het leveranciersonderzoek Partner of Choice. Andriesse is adjunct-hoofdredacteur van vaktijdschrift Deal! Magazine over Inkoop en Supply Management. Verder is hij betrokken bij diverse boeken over inkopen. Ook aan het standaardwerk ‘Professioneel inkopen’, dat gebruikt wordt tijdens inkoopopleidingen, werkte hij mee. Hij adviseert momenteel organisaties die aan inkooptrajecten bij de rijksoverheid meedoen over de aanbestedingsdocumenten. “Dat zijn zeer ingewikkelde trajecten waarbij de procedure zeer gedetailleerd is vastgelegd.”

Zweepslag

“Vanaf maart 2020 is in inkoopland alles op z’n kop komen te staan”, blikt commercieel econoom en macro-econoom Andriesse terug op de afgelopen anderhalf jaar. “In de supply chain is veel stil komen te liggen door de uitbraak van Covid, omdat wereldwijd veel fabrieken hun deuren moesten sluiten. In China, maar ook in Duitsland bijvoorbeeld, vanwege leveringsproblemen. Ook nu zien we door het gebrek aan zeecontainers dat de import van goederen vele malen duurder is geworden.”


Er is sprake van een zogeheten ‘zweepslageffect’, zegt Andriesse. Dat wil zeggen dat het weer opstarten van de supply chain zeer moeizaam verloopt. Of er iets aan te doen is? “Ja, als je customer of choice bent, een streepje voor hebt bij je leverancier, dan hoop je dat je voorrang kunt krijgen. Ook zie je dat inkopers tijdens de Covid-pandemie naar alternatieve toeleveranciers zochten, zogenaamde dual sourcing. Ook dat is in tijden van krapte niet zo eenvoudig omdat leveranciersselectie een proces is dat vele maanden in beslag kan nemen.”

HR-diensten

Waar HR-inkopers nog meer tegenaanlopen dan vóór de coronacrisis - het mag geen verrassing zijn - is de krapte op de arbeidsmarkt. En dat begint er al mee dat er een tekort is aan de inkopers zelf, aldus Andriesse.

“Er is met name een groot tekort aan inkopers met ervaring voor technische productcategorieën. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat inkoop steeds belangrijker wordt voor organisaties, zowel profit als non-profit. Dat komt omdat meer en meer wordt uitbesteed en er dus meer wordt ingekocht.” Daar komt nog bij dat de instroom aan de onderkant van de arbeidsmarkt, jonge mensen met een hbo- dan wel wo-opleiding, slechts mondjesmaat toeneemt. Volgens hem zijn er veel sectoren die daardoor noodgedwongen dure expertise van externe bureaus inschakelen.

Lees meer over

Martijn van der Kooij

Martijn van der Kooij

Voormalig hoofdredacteur PW.

Martijn van der Kooij (1974) was van februari 2019 tot januari 2022 was hij hoofdredacteur van PW., het online platform en magazine over personeel & werk van uitgeverij Vakmedianet. Daarnaast voerde hij de hoofdredactie over HRbase en overduurzameinzetbaarheid.nl en is algemeen hoofdredacteur van Flexmarkt en O&O.

Van der Kooij heeft meerdere boeken op zijn naam staan (onder meer een biografie van Mark Rutte, een roman en een reisverhalenboek) en woonde van februari 2017 tot en met februari 2019 eerst in Libanon en daarna in Turkije. Hij was daarvoor twee jaar lang een van de makers van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Van 2008 tot en met 2012 was hij bij Sdu Uitgevers hoofdredacteur van eerst Re.public, een weekblad en online voor ambtenaren, en daarna van SConline (de redactionele opvolger van De Staatsourant). Bij BNR Nieuwsradio was Van der Kooij zo’n acht jaar te horen als politiek analist.

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.