Praktijkgids Arbeidsrecht 2022

Weinig rechtsgebieden zijn zo ontzettend in beweging als het arbeidsrecht. In 2015 werd de WWZ van kracht, voor het arbeidsrecht de juridische evenknie van een aardverschuiving. Het jaar 2020 bracht de WAB, een wet met opnieuw een aantal wezenlijke aanpassingen. De jaren 2021 en 2022 zijn tegen deze achtergrond kalmere jaren. Net zoals 2020, stond ook 2021 nagenoeg volledig in het teken van (het bestrijden van) de coronapandemie. Dat zal naar verwachting niet veel anders zijn in 2022. Het kabinet had en heeft daaraan al meer dan haar handen vol.

Praktijkgids Arbeidsrecht 2022

Hoewel er in verband met de coronapandemie verschillende maatregelen en (nood)wetten zijn gelanceerd, worden deze in de Praktijkgids niet of slechts zijdelings behandeld. Dat heeft te maken met het veelal tijdelijke en onvoorspelbare karakter ervan. Op verschillende plekken komen in deze editie wel voorbeelden voorbij uit de ‘coronarechtspraak’.

Een van de meest in het oog springende wetswijzigingen in 2021 was de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) per 1 juli 2021, die o.a. de rechtspositie van de stichtingsbestuurder ingrijpend wijzigde. Verder krijgen ouders er per augustus 2022 meer rechten bij door de Wet betaald ouderschapsverlof. Tot slot valt in de recente rechtspraak met name de discussie op over zogenoemde ‘platformarbeid’. Die rechtspraak ziet op arbeidskrachten werkzaam voor IT-platformen zoals Booking en Über. Ook daar wordt in deze uitgave dieper op ingegaan.

In 2021 zagen we daarnaast tekenen van de kant die de arbeidsmarkt in 2022 en daarna mogelijk op gaat. In juni 2021 werd bijvoorbeeld het in de SER tot stand gekomen adviesrapport over het Sociaal-economisch beleid 2021-2025 gepresenteerd. Dat adviesrapport stelt fundamentele wijzingen voor ten aanzien van hoe we tegen ‘werken’ aankijken. Werknemerschap en zelfstandigheid komen in dit SER-advies dichter bij elkaar te liggen.

Lees meer over

Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Wat het huidige en toekomstige potentieel van payroll is? Daar geeft het onderzoek 'Het potentieel van payroll in 2024: Enquête internationale payroll' van ADP Nederland antwoord op.

Versterking positie klokkenluiders dwingt bedrijven interne procedures aan te scherpen

Versterking positie klokkenluiders dwingt bedrijven interne...

Het wetsvoorstel dat de bescherming van klokkenluiders uitbreidt, is aangenomen door de Eerste Kamer. Eerst intern misstanden melden is niet meer noodzakelijk. De aanpassing heeft gevolgen voor bedrijven met meer dan 50 werknemers.

Werknemer komt niet opdagen,  wat kan HR doen?

Werknemer komt niet opdagen, wat kan HR doen?

Je wilt natuurlijk structureel voorkomen dat werknemers niet komen opdagen. Wat kan HR doen om dit te voorkomen? Arbeidsrechtadvocaat Caro Nagel van WVO advocaten geeft 5 tips.

(G)een nieuwe loondoorbetalingsperiode na ziekte en 4 weken werken?

(G)een nieuwe loondoorbetalingsperiode na ziekte en 4 weken werken?

Een werknemer die gedurende lange tijd arbeidsongeschikt is geweest, valt na slechts vier weken werken opnieuw uit. Hierdoor ontstaat er een nieuwe loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. Of toch niet? De rechter oordeelde hierover.

Opzegtermijn: alle regels op een rij

Opzegtermijn: alle regels op een rij

Wanneer de wegen van werkgever en werknemer zich scheiden, moeten beide partijen een opzegtermijn in acht nemen. Wat zijn hier de regels voor?

Meestal geen recht op overwerkvergoeding, wanneer wel?

Meestal geen recht op overwerkvergoeding, wanneer wel?

Meestal wordt overwerk niet apart vergoed, in het contract valt het onder het reguliere salaris. Maar mag een werkgever overwerk zomaar 'verdisconteren' in het salaris en dat opnemen in een contract? Wanneer is een aparte vergoeding passend?

Medewerkers controleren tijdens WK-wedstrijd: mag dat?

Medewerkers controleren tijdens WK-wedstrijd: mag dat?

Een voorspelbare ziekmelding na een belangrijke WK-wedstrijd of stiekem onder werktijd kijken. Het WK brengt een aantal arbeidsrechtelijke vragen met zich mee. Wat mag er wel en niet? Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen legt uit.

Ontslag werkneemster die keek in bankgegevens ex-man

Ontslag werkneemster die keek in bankgegevens ex-man

Een bankmedewerkster nam het niet zo nauw met de regels van de bank en raadpleegde de bankrekening van haar ex-man en dochter. Naar eigen zeggen om te kijken of 'het goed met hen ging'. Ontslag volgt. Terecht of niet?