Thuiswerkexpert Marianne Sturman: zo ga je om met de krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt is het nieuwe 'nieuwe normaal'. Ook het invullen van HR, administratieve en secretariële functies gaat nu en de komende jaren een hele kluif zijn. Hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om? Vijf vragen aan thuiswerkexpert Marianne Sturmann.

Thuiswerkexpert Marianne Sturman: zo ga je om met de krapte op de arbeidsmarkt

Hoe voorkom je serieuze problemen voor je organisatie en je medewerkers? En hoe is thuiswerken een deel van de oplossing (en draagt dit bovendien bij aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen)? Marianne Sturman, arbeidsmarktdeskundige met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van plaats- en tijdonafhankelijk werken, geeft in 5 vragen duiding en handvatten voor de dagelijkse praktijk.

Parttimers veroorzaken de huidige krapte, zo horen we geregeld. Terecht?

"Het is makkelijk gezegd dat als iedereen een tandje bij zou zetten, wat op papier aannemelijk is gezien de grote hoeveelheid parttimers, de krapte minder nijpend zou zijn. Je legt zo de oorzaak en de oplossing bij werknemers, en gaat voorbij aan het feit dat werkgevers ook een rol spelen. Onze arbeidsethos is veranderd. We werken niet langer tientallen jaren bij eenzelfde werkgever van wie we een goed salaris en een auto van de zaak krijgen. Werknemers willen meer in de regie zijn, met arbeidsvoorwaarden die passen bij een leefsituatie die op dat moment geldt. Voor een jonge ouder zijn die anders dan voor een vijftiger met zorgtaken. Flexibiliteit is inmiddels een groot goed, onder werknemers en werkgevers."

Elk bedrijf kan thuiswerken heel strategisch inzetten in de bedrijfsprocessen”

Waartoe leidt die behoefte aan flexibiliteit?

"De keuze om parttime te werken, is ontstaan binnen de traditionele kantoorkaders, voor wie het fulltime van 9-5 op kantoor zitten, geen werkbare optie was. Totdat plaats- en tijdonafhankelijk werken zijn intrede deed. Krijgt iemand vrijheid in waar en wanneer te werken, die zie je keer op keer in onderzoeken en de praktijk dat iemand significant meer uren wil en kan maken. Thuiswerkende parttimers kunnen de huidige krapte dus deels helpen oplossen! Daar komt bij dat elk bedrijf thuiswerken heel strategisch kan inzetten in de bedrijfsprocessen. Zo zijn bedrijven met 24/7 telefonische bereikbaarheid gebaat met thuiswerkers die veelal minder moeite hebben met nachtdiensten. Of wat te denken van hightech bedrijven. Voor hen is thuiswerken eveneens een krachtig arbeidsmarktinstrument, omdat zij hun wervingsgebied letterlijk kunnen verruimen."

Toch is de krapte niet meteen opgelost. Moeten werkgevers dan maar genoegen nemen met minder?

"Zeker niet. Maar het loont om buiten de gebaande paden te denken en te handelen. Realiseer je: er zijn nog steeds genoeg goede krachten die aan de zijlijn staan en staan te popelen om te starten. Wat er dan ‘mis’ is met deze mensen? Meestal helemaal niets! Maar hun CV wijkt alleen wat af van wat er op het wensen(lees: eisen)lijstje van een werkgever staat. Te oud, te jong, te weinig kennis over een specifiek onderdeel van een vakgebied, niet genoeg vlieguren op een deelaspect van de functie, woonachtig aan de andere kant van het land. Ofwel: als werkgever mag je je wensen hebben, maar wees niet té star en stel je coöperatief op. Vaak vult een hiaat zich op met een andere kwalificatie of eigenschap. Zo zijn thuiswerkers verrassend vaak overgekwalificeerd. Werken op een manier die hen past, is ze meer waard dan een baan die qua niveau precies aansluit. Win-win!"

Stel je als werkgever flexibel op en wees bereid af te wijken van het zogenaamde ideaalplaatje”

Hoe zorgen bedrijven ervoor dat het 'business as usual' is, zelfs als er functies openstaan?

"Terwijl de zoektocht naar een vaste kracht duurt, zien we dat organisaties vaak noodgrepen nemen. Bepaalde werkzaamheden worden op een lager pitje gezet, er wordt ingeleverd op kwaliteit en personeel wordt gevraagd ‘tijdelijk’ wat meer op kantoor te zijn. Allemaal niet wenselijk, zeker als niet duidelijk is wanneer je als bedrijf weer op volle sterkte bent. Trek daarom zo snel mogelijk een of meerdere thuiswerkende flexibele krachten aan. Zo blijft de continuïteit en rust in een organisatie geborgd. Ook hierbij geldt: stel je als werkgever flexibel op en wees bereid af te wijken van het zogenaamde ideaalplaatje. Is je bedrijf gevestigd in Amsterdam, een thuiswerker uit het oosten van het land kan prima de administratie voor je doen en de agenda beheren."

Is ook echt iedere kantoorfunctie geschikt voor thuiswerken?

"Een veel gehoord misverstand over thuiswerken is dat ‘het in sommige functies niet mogelijk is’, zelfs nu nog, met het coronatijdperk nog vers in ons geheugen. Dat komt omdat de meeste kantoorbanen en bijbehorende functieomschrijvingen stammen uit de tijd dat werken op kantoor de norm was. Als het uitgangspunt van werken op een vaste plek, op een vaste tijd losgelaten wordt en juist gekeken wordt naar taakniveau, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het inrichten van functies. Zo zijn alle kantoorwerkzaamheden, dus ook de administratieve, secretariële en overige ondersteunende taken, uitstekend geschikt voor thuiswerken."

Hoe zat het ook alweer? De juiste basis voor succesvol thuiswerken

"Met goed werkende ICT-systemen zit het tegenwoordig wel snor. Belangrijk verder dat er duidelijke en goede afspraken met elkaar worden gemaakt, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn en wat ze van elkaar kunnen verwachten. Regelmatige contactmomenten, elkaar informeren en het helder formuleren en uitspreken van verwachtingen en welke output wanneer gewenst is. Juist omdat je elkaar niet bij de koffieautomaat tegenkomt, is het belangrijk om online bijpraatmomenten in te plannen, ook als er niet iets heel dringends te bespreken is."

Dit artikel is gesponsord door Moneypenny

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.