Verlof rondom ouderschap: de verlofvormen op een rij

Voor (nieuwe) ouders kunnen de verschillende regels rondom verlof doen duizelen. Wat voor soorten verlof zijn er en wat houden ze in?

Verlof rondom ouderschap: de verlofvormen op een rij

Wat voor soorten verlof zijn er rondom ouderschap?

Nederland kent veel soorten verlof die allemaal geregeld zijn in de Wet arbeid en zorg. Met betrekking tot het ouderschap categoriseren we de volgende soorten verlof:

  • zwangerschapsverlof en bevallingsverlof
  • geboorteverlof
  • ouderschapsverlof
  • adoptieverlof of pleegzorgverlof
  • zorgverlof (kortdurend en langdurend)
  • calamiteitenverlof en kort verzuimverlof

Wat is het verschil tussen zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof vader?

De bovengenoemde verlofnamen lijken op elkaar maar er is echt verschil. Een zwangere werknemer heeft recht op alle drie de soorten verlof, mits zij een contract heeft óf ze krijgt een (tijdelijke) uitkering. Samengevat is het onderscheid de volgende:

Zwangerschapsverlof

Een werknemer die zwanger wordt heeft tijdens de zwangerschap en na de bevalling recht op in totaal zes weken zwangerschapsverlof. Bereken hier wanneer het zwangerschapsverlof van je medewerker ingaat.

Bevallingsverlof

De dag na de bevalling gaat het bevallingsverlof in. Dit is minimaal tien weken, maar het kan langer zijn omdat de werknemer verloftijd heeft overgehouden na haar zwangerschapsverlof (de werknemer heeft niet gebruikgemaakt van de volledige zes weken zwangerschapsverlof ). Lees ook: De verlofvormen rond
zwangerschap en ouderschap: zo zit het.

Geboorteverlof vader

Als we het hebben over geboorteverlof dan gaat het over het verlof voor de partner van de moeder. Dit wordt ook wel vaderschapsverlof genoemd óf partnerverlof. De term kraamverlof of babyverlof kom je ook nog weleens tegen.

Lees ook: over de rol van werkgevers bij het aanvullende geboorteverlof.

Het ouderschapsverlof: wat houdt dit in?

Vanaf augustus 2022 hebben ouders niet alleen recht op onbetaald verlof vanwege de komst van een kind, maar ook betaald verlof. Iedere ouder (met een arbeidsovereenkomst of uitkering) krijgt 9 werkweken betaald verlof. Wat moet je weten of deze wetswijziging? Het is aan jou als HR-professional om de wetswijziging goed door te voeren in het bedrijf. Dat doe je zo: met drie actiepunten. Lees hier twaalf praktische vragen over het nieuwe ouderschapsverlof zodat je snel kunt reageren op vragen van werknemers.

Waar gaan rechtszaken zoal over rondom ouderschap en verlof?

Op PW vind je toonaangevende rechtszaken, zoals twee aparte gevallen waarbij het contract van een zwanger persoon niet werd verlengd: in de eerste zaak blijkt dat de werkgever niet een verboden onderscheid heeft gemaakt tussen zwangere en niet-zwangere werknemers. In de tweede zaak krijgt de werkgever opnieuw gelijk bij het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst van een zwanger persoon; hij hoeft geen vergoeding te betalen.

Calamiteitenverlof, zorgverlof en kortverzuimverlof

Mocht er een dringend probleem zijn rondom het kind van een medewerker dan kunt die medewerker calamiteitenverlof of het kortverzuimverlof opnemen. Het kind moet bijvoorbeeld met spoed naar het ziekenhuis. Kort of langdurig zorgverlof kan worden opgenomen wanneer een kind bijvoorbeeld ziek is; de werknemer moet noodzakelijke zorg verlenen aan het kind.

Jennifer Lijcklama à Nijeholt was redacteur bij PW. van mei 2022 tot juli 2023.

Employer branding is ambities samenbrengen

Employer branding is ambities samenbrengen

Je werkgeversmerk zo neerzetten dat je onweerstaanbaar wordt voor talent draait om het samenbrengen van ambities, is de overtuiging van SteamTalmark. "We vertellen het eerlijke verhaal over waar je als organisatie naartoe wilt en matchen die ambitie...

Foto: Cedric Fauntleroy | Pexels

Onderzoek: deze toekomstige ontwikkelingen beïnvloeden werkstress

Flexibele arbeidskrachten, werkende mantelzorgers en medewerkers in zorg en onderwijs lopen risico op uitval door werkstress. Een integrale preventieve aanpak is nodig, stellen TNO en RIVM.

Alles wat HR moet weten bij een bedrijfsovername

Alles wat HR moet weten bij een bedrijfsovername

Datgene wat vaak informeel wordt aangeduid als bedrijfsovername of fusie, staat in het arbeidsrecht bekend als een 'overgang van onderneming'. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over bedrijfsovername.

PostNL helpt collega's met geldzorgen en loonbeslag via speciale stichting

PostNL helpt collega's met geldzorgen en loonbeslag via speciale...

Van het oplossen van schulden tot kortingen op uitjes. PostNL trekt alles uit de kast om medewerkers met geldzorgen te helpen. Wat kun je als HR van deze aanpak leren?

De nieuwe pensioenregeling: 'HR, houd je hoofd koel'

De nieuwe pensioenregeling: 'HR, houd je hoofd koel'

Stel, je wilt in de nieuwe pensioenregeling het arbeidsongeschiktheidsrisico niet bij de pensioenuitvoerder leggen, maar bij een verzekeraar. Eenvoudigweg omdat er dan meer aandacht is voor preventie en re-integratie. Hoe zorg je dat dit soepel...

Voorbeeldbrief loonstaking en sommatie om het werk te hervatten

Voorbeeldbrief loonstaking en sommatie om het werk te hervatten

Met deze voorbeeldbrief voldoe je aan de verplichting om de werknemer direct te informeren over de loonstaking en voldoe je aan de voorwaarde voor een eventueel ontslag.

Pensioenregeling: 'Kijk nu alvast naar je arbeidsongeschiktheidsrisico'

Pensioenregeling: 'Kijk nu alvast naar je...

Werkgevers kunnen met het oog op de overgang naar het nieuwe stelsel hun pensioenregeling al onder handen nemen. Een van de elementen die je volgens pensioenadviseur Mercer zeker onder de loep moet nemen, is het arbeidsongeschiktheidsrisico.

DEN HAAG - Portret van Mariette Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Commissie Hamer presenteert hernieuwde handreiking...

Regeringscommissaris Mariëtte Hamer presenteert haar nieuwe editie van de handreiking voor organisaties over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Deze volgt op een prototype dat vorig jaar is verschenen.