Dit willen medewerkers in 2023

Wat willen medewerkers in dit nieuwe jaar? Recruiter Page Personnel deed onderzoek naar de voornemens van werkend Nederland en zette de belangrijkste trends op een rij. Daarbij is niet alleen gevraagd wat medewerkers zelf willen, maar ook wat ze verwachten van hun werkgever.

Dit willen medewerkers in 2023

Al een paar jaar is zichtbaar dat de houding ten opzichte van werk in één generatie aanzienlijk is verschoven. Die verschuiving is dit jaar sterker terug te zien in de resultaten. Een baan voor het leven bij dezelfde werkgever in ruil voor zekerheid wordt nog minder de norm. De meeste medewerkers willen hun baan flexibel kunnen invullen en vinden autonomie, flexibele werkuren, de mogelijkheid om een sabbatical te nemen en een prettige teamsfeer belangrijk.

Moeten werkgevers dan alles omgooien om aan die wensen tegemoet te komen, uit angst dat medewerkers anders massaal opstappen? Dat blijkt mee te vallen. Bijna twee op de drie medewerkers (65 procent) vinden hun huidige baan prima, blijkt uit onderzoek van Page Personnel. Wel geeft 17 procent aan dit jaar van baan te willen wisselen. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als in eerdere jaren.

De top 5 wensen

Medewerkers staan dus nog niet massaal op het punt te vertrekken, maar het is wel een aandachtspunt dat bijna een op de vijf dit jaar naar een nieuwe werkgever uitkijkt. En meestal zijn het juist de medewerkers die je het liefst aan boord wilt houden die vertrekken. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met hun wensen.

Van de mensen die een salarisverhoging willen, geeft 14 procent aan dat het loon al lange tijd niet is verhoogd”

Hoewel behoefte aan flexibiliteit en waardering de laatste jaren de boventoon voert, staat dit jaar simpelweg geld bovenaan de wensenlijst: 46 procent wil een hoger salaris. Dat is niet verwonderlijk gezien de enorme inflatie; die wordt dan ook door 66 procent genoemd als de belangrijkste reden om meer salaris te vragen. Van de mensen die een salarisverhoging willen, geeft 14 procent (een op de zeven) aan dat het loon al lange tijd niet is verhoogd.

Een andere belangrijke wens voor 2023 is meer erkenning en waardering van de werkgever: een aanzienlijke groep van 33 procent ervaart dat nu nog te weinig. In de top 5 van wensen staan verder het verbeteren van de werk-privébalans, meer plezier hebben in het werk en stappen zetten in de persoonlijke ontwikkeling.

De top 5 verwachtingen van de werkgever

Welke concrete acties verwachten medewerkers dan van hun werkgever? Gek genoeg gaat dat niet meteen om een royale salarisverhoging, maar ligt de verwachting meer op het ‘zachte’ vlak. 43 procent gaat er namelijk vanuit dat de werkgever meer aandacht besteedt aan een fijne sfeer onder collega’s. Daarnaast rekent 40% erop dat de werkgever actie onderneemt om meer flexibele werkuren aan te bieden.

In de top 5 van verwachtingen noemen medewerkers ook goede mogelijkheden bieden voor ontwikkeling en promotie, duidelijke communicatie en het faciliteren van middelen die bijdragen aan welzijn.

Vierdaagse werkweek

Meer flexibiliteit en vrijheid kun je onder meer geven door een vierdaagse werkweek in te voeren. Dat vindt 68 procent een goed idee. Overigens wil 45 procent die vierdaagse werkweek alleen invoeren met behoud van hetzelfde salaris, dus door meer uren per dag te werken. Meer flexibiliteit, minder dagen werken: 40 procent van de medewerkers, zowel mannen als vrouwen, vindt het erg belangrijk dat de werk-privébalans in evenwicht is. Maar ze vinden het net zo belangrijk om hun carrière en werk naar een hoger niveau te tillen, want een even grote groep van 40 procent noemt professional development een belangrijke doelstelling voor 2023.

Flexibiliteit en autonomie zijn veel belangrijker geworden. Zo wil 37 procent graag parttime werken en voor 23 procent is werken op afstand belangrijk”

Medewerkers verwachten dus nogal wat, maar hun verwachtingen zijn in de basis niet heel anders dan ze in het verleden waren. Mensen willen een fijne werkomgeving waar ze gewaardeerd worden, zich kunnen ontwikkelen en een goed salaris krijgen. Wat wel veranderd is, is de manier waarop ze hun werk het liefst invullen. Flexibiliteit en autonomie zijn veel belangrijker geworden. Zo wil 37 procent graag parttime werken en voor 23 procent is werken op afstand belangrijk.

Tevreden medewerkers zijn productiever, dus als werkgever kun je maar beter inspelen op wat ze van je vragen. Zorg dus dat je luistert naar je medewerkers en ze serieus neemt in hun wensen door ze dit jaar meer flexibiliteit te bieden.

Dit artikel is gesponsord door recruitmentbureau Page Personnel, onderdeel van PageGroup .

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.