Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Hoe zorg je dat onderwijs hoog op de agenda komt in je organisatie? Vier handige tips om medewerkers te laten groeien (en de organisatie ook).

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Een organisatie waarin onderwijs onderdeel is van de bedrijfscultuur; veel HR-managers dromen ervan. Maar medewerkers hebben momenteel gemiddeld maar 1% van hun werkweek de tijd om nieuwe vaardigheden te leren. Met deze handige tips kun je hiermee meteen aan de slag binnen jouw organisatie.

1 Maak leren een natuurlijk onderdeel van de dag

Help medewerkers leren, groeien en slagen door dagelijks gepersonaliseerde inhoud, middelen en leerervaringen aan te bieden voor iedereen. Zoals hierboven al benoemd, is er dagelijks over het algemeen weinig ruimte voor medewerkers om bij te leren. En dat, terwijl 76% van de medewerkers aangeeft langer bij een organisatie te blijven als ze kunnen profiteren van leer- en ontwikkelingsondersteuning (Work Trend Index, 2022).

2 Stimuleer resultaten die belangrijk zijn voor de organisatie

Als HR-manager wil je graag dat medewerkers tijd investeren in leren en ontwikkeling, maar ook dat deze ontwikkelingen bijdragen aan de bedrijfsresultaten. Zo blijkt uit onderzoek van PwC uit 2020 dat 74% van de CEO’s wereldwijd bezorgd is dat een gebrek aan essentiële vaardigheden bij hun personeel een belemmering vormt voor toekomstige groei. Het is van groot belang dat managers en medewerkers onderwijs toegewezen krijgen en volgen dat aansluit bij bedrijfsresultaten en individuele doelen.

3 Zorg ervoor dat al het onderwijsmateriaal op één plek beschikbaar is

Omdat het op drukke werkdagen al zo moeilijk is om ruimte te vinden voor het leren van nieuwe vaardigheden, is het belangrijk om al het onderwijsmateriaal centraal beschikbaar te stellen op één plek én dat het afgestemd is op de functie om zo de relevantie te verhogen. Natuurlijk is dit veel werk, maar gelukkig helpt Microsoft Viva om dit op een efficiënte manier in te richten. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn voor medewerkers om gemakkelijk de groeimogelijkheden binnen de organisatie te vinden, maar uit de Work Trend Index van 2022 blijkt dat organisaties hier helaas niet genoeg prioriteit aan geven.

4 Zet vacatures eerst intern uit

Maar liefst twee op de drie medewerkers geeft aan langer bij de huidige werkgever te blijven als het gemakkelijker zou zijn om intern van baan te veranderen (Work Trend Index, 2022). De focus op langetermijngroei en de ontwikkeling van vaardigheden kan verklaren waarom 68% van de medewerkers aangeeft dat ze liever een zijwaartse stap maken die nieuwe vaardigheden biedt, dan een een stap omhoog in functie die vervolgens minder leer- en doorgroeimogelijkheden aanreikt. Erken dat mensen niet alleen kansen willen om promotie te maken, maar ook om hun vaardigheden te verbreden. Het grote voordeel van intern werven is dat de medewerkers bekend zijn met de organisatie en de werkwijze. Hierdoor is de kans op een misfit ook nog eens aanzienlijk kleiner.

Conclusie: als mensen niet kunnen leren, gaan ze weg

Het verband tussen leren en medewerkers behouden is duidelijk. Het is voor elke HR-manager tijd om werknemers opnieuw voor zich te winnen en nieuwe energie en kennis te geven. Dit kan eenvoudig door Microsoft Viva aan het werk te zetten, waarbij je focus kunt geven aan leren en ontwikkelen. Zo krijgen je medewerkers een betere werkbeleving. Zeker in de (nog altijd) krappe arbeidsmarkt, kunnen leiders zo prioriteit geven aan leren en ontwikkelen om zowel de mensen als het bedrijf te helpen groeien.

Dit artikel is gesponsord door Microsoft.

Waarom een holistische visie op de employee journey écht belangrijk is

Waarom een holistische visie op de employee journey écht belangrijk is

Bij ICM betekent werken meer dan alleen het hebben van een baan. Met zijn holistische visie op de employee journey biedt het bedrijf zijn medewerkers een unieke werkomgeving. Tevreden medewerkers vormen immers de fundering van de organisatie. Waarom...

Walter Supèr: “Een inhoudelijk programma moet onderhuids ontregelen en inspireren tot nieuwe keuzes.”

'Een heidag moet je raken in hart en hoofd'

Ben jij voor jouw team of organisatie op zoek naar een dag die raakt en uitdaagt op vraagstukken die er werkelijk toe doen? "De Theaterloods in Radio Kootwijk zorgt voor een heidag die echt van waarde is."

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Ontwikkeling kan nooit genoeg worden gestimuleerd, vindt Archipel Academy.

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de...

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

Vanaf dinsdag 1 november om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al na twee uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.

Zo los je het tekort aan skills op

Zo los je het tekort aan skills op

Maar liefst zeven op de tien bedrijven beschikken niet over medewerkers met de juiste vaardigheden, blijkt uit onderzoek. Hoe lossen we het tekort aan nieuwe skills op? De oplossing: focus op ervaring en AI.