Thuiswerken en werkgeversaansprakelijkheid? Check met de verzekeraar
Corona….hopelijk straks weer de equivalent voor een zomers biertje. Maar de pandemie heeft zijn weerslag op de relatie werkgever-werknemer.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
In de eerste helft van 2010 is ruim 500 miljoen euro meer uitgegeven aan de AOW dan in het eerste halfjaar van 2009. Eind juni 2010 ontvingen bijna 2,9 miljoen personen een AOW-uitkering. De AOW-uitgaven worden nog maar voor ruim 60 procent gedekt door de premies.
Corona….hopelijk straks weer de equivalent voor een zomers biertje. Maar de pandemie heeft zijn weerslag op de relatie werkgever-werknemer.
Met de Wet arbeidsmarkt in balans, die per 1 januari 2020 is ingegaan, beoogt de regering het vaste contract voor werkgevers aantrekkelijker te maken ten opzichte van het flexibele contract. Daarom geldt sinds 1 januari dat werkgevers een lage WW-premie (2,94%) betalen voor werknemers met een vast contract en een hoge WW-premie (7,94%) voor werknemers met een flexibel contract.
Een sollicitant loopt als onderdeel van de sollicitatieprocedure een dagje mee in een bedrijf. Hem overkomt tijdens die dag een ernstig arbeidsongeval. De sollicitant vindt dat hij op de loonlijst hoort te staan en eist doorbetaling van zijn salaris, dan wel een vergoeding van gederfde inkomsten. Maar heeft hij daar ook recht op?
Werkgevers kunnen niet langer met terugwerkende kracht in een andere sector worden ingedeeld om zo lagere WW-premies te betalen. Minister Koolmees (SZW) maakt een einde aan het shoppen voor de laagste premieheffing.
Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.
De collectieve zorgverzekering heeft grote toegevoegde waarde voor werkgever en werknemer. Volgens Mark Bos, specialist Zorg en Inkomen bij VLC & Partners, is het hoog tijd om de voordelen bij medewerkers onder de aandacht te brengen.
Veel leidinggevenden weten nog onvoldoende over de regels rondom ziekteverzuim van werknemers. En dat is jammer, want juist zij kunnen veel doen om verzuim terug te dringen, zegt Igno Schings, directeur Inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden.
Al enige jaren loopt in de politiek een discussie over het al dan niet verplichten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Veel zzp'ers zijn zo verstandig om de uitkomst van die discussie niet af te wachten; zij verzekeren zich gewoon, omdat zij het risico niet willen lopen zonder inkomen te zitten in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Maar de drempel is hoog; zo'n verzekering is duur. Er is echter een alternatief, schrijft columnist Willem de Lange.
Elke geïnvesteerde euro in gezondheidsmanagement via bedrijfszorg levert 1,42 euro aan waarde op. Voor werkgevers is dit zelfs 1,70 euro, zo blijkt uit onderzoek naar de Social Return on Investment (SROI) van collectieve zorgverzekeringen.
Sinds 1 januari 2020 kunnen kleine werkgevers ervoor kiezen om hun loondoorbetalingsplicht en re-integratieplichten bij langdurige ziekte van werknemers te verzekeren met de MKB-verzuim-ontzorgverzekering. Wat is het voordeel? En weet jij precies hoe het zit? De MKB-verzuim-ontzorgverzekering in een notendop.
Veel werkgevers maken nog niet optimaal gebruik van de kansen die een collectieve zorgverzekering biedt. Naast premiekorting voor de werknemers biedt een collectiviteit namelijk veel mogelijkheden om verzuim tegen te gaan, zegt Mark Bos van VLC & Partners. "De collectieve zorgverzekering kan niet ontbreken in het gezondheidsbeleid van een werkgever."
Veel zorgverzekeraars bieden een collectieve zorgverzekering. Maar wat biedt zo'n collectiviteit organisaties nu aan meerwaarde, behalve dat de medewerkers korting op de premie ontvangen? Een van de grote pluspunten is meer grip op preventie.