Bullshitbanen
De krapte op de arbeidsmarkt geeft werknemers de gelegenheid om afscheid te nemen van een bullshitbaan of een bullshitwerkgever. Voor HR is het tijd om in actie te schieten bij signalen van onvrede.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Enige tijd geleden had ik het in mijn column over overwerk. Mijn conclusie was dat overwerk geen probleem is, zolang de belangen van werkgever en werknemer maar met elkaar in balans zijn. Daarbij noemde ik ook Japan als voorbeeld van een land waar dat niet het geval is. Waar overwerk meer regel dan uitzondering is; soms zo extreem, dat de dood er op volgt.
De krapte op de arbeidsmarkt geeft werknemers de gelegenheid om afscheid te nemen van een bullshitbaan of een bullshitwerkgever. Voor HR is het tijd om in actie te schieten bij signalen van onvrede.
Afgelopen maart kwam de Sociaal Economische Raad (SER) met het adviesrapport over het structureel vormgeven van hybride werken, in opdracht van het kabinet. Daar heeft het kabinet 20 juni 2022 op gereageerd met zeven agendapunten.
In het Jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie over 2021 is een Reflectie opgenomen van de hand van Inspecteur Generaal Rits de Boer. Wat een voortreffelijk betoog! De Boer laat het niet bij een beschouwing over de misstanden die zijn dienst heeft geconstateerd bij bedrijven op het terrein van arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Hij verbindt hieraan ook een oordeel over hoe wordt omgegaan met arbeid en het functioneren van de arbeidsmarkt.
Sinds begin dit jaar geldt een verbod op rookruimtes in bedrijfspanden. Vanaf 1 juli 2021 waren alle rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen al gesloten. Deze maatregelen zijn een gevolg van het Nationaal Preventieakkoord. Als werkgever moet je het verbod op rookruimtes handhaven. Je kunt het eventueel aanvullen met een geheel rookvrij beleid. De aandachtspunten op een rij.
Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.
Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.
Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."
Zowel jongere als oudere medewerkers staan open voor een workation. Als werkgever doe je er goed aan om daarover na te denken en beleid te maken. Zo weten je medewerkers waar ze aan toe zijn en doe je geen toezeggingen waar je achteraf spijt van krijgt. Martine Bolhuis van Centraal Beheer geeft tips.
De Arbeidstijdenwet bevat voorschriften voor arbeids- en rusttijden met het oog op de veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers.
Hoe hoog de temperatuur ook, werknemers moeten gewoon op het werk verschijnen. Wél stelt de wet dat het hun gezondheid niet mag schaden.
De schoolexamens zijn voorbij, de zomervakantie breekt aan. Hét moment waarop jongeren op zoek gaan naar een vakantiebaantje.
Als werkgever moet je maatregelen treffen om werknemers tegen gevaar te beschermen. Je bent in beginsel aansprakelijk voor de schade die de werknemer oploopt bij de uitoefening van zijn werkzaamheden.