Evaluatie 6-urige werkdag: gemengde gevoelens
De 6-urige werkdag heeft positieve effecten voor medewerkers en op nationaal niveau. Voor de werkgever echter stijgen de loonkosten.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
De Nederlandse werknemer is het jaar ziek, zwak en misselijk begonnen. Het verzuimpercentage in het eerste kwartaal was 4,9. Dat is het hoogste percentage sinds 2007.
De 6-urige werkdag heeft positieve effecten voor medewerkers en op nationaal niveau. Voor de werkgever echter stijgen de loonkosten.
Flexibele arbeid draagt positief bij aan ondernemingen en werkenden. Het is zelfs essentieel omdat het bedrijven flexibel, innovatief en krachtig houdt en werknemers de kans biedt om in te stromen en ervaring op te doen.
De werkgever is wettelijk verplicht om bij ziekte van een werknemer gedurende 104 weken het loon door te betalen.
Vraag namens haar een uitkering aan bij het UWV. Deze en nog 17 andere vragen en antwoorden vind je in de faq over ziekte.
Welke arbeidsovereenkomsten bestaan er? Welke uitzonderingen zijn er op 'geen arbeid, geen loon'? En wat mag er wel en niet in de bedingen? Een overzicht.
De WIA is van toepassing op mensen die als gevolg van ziekte een loonverlies lijden van ten minste 35%. Hierover lees je alles in deze praktijkgids.
Voor een zieke werknemer loopt de opbouw van de wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen door. Het volledige antwoord op deze en andere vragen vind je in de faq re-integratie.
Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.
Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?
Een chauffeur die tijdens ziekte 2 jaar is doorbetaald en daarna opnieuw uitvalt, heeft geen recht op een nieuwe loondoorbetaling bij ziekte. Dat oordeelt de rechter.