Onderwijsinstelling Aventus: 'Data bevestigt of ontkracht...
Hoe gebruik je data om je docentenbestand op orde te houden? Bij Aventus koppelt analist Sanne de Haas gegevens. Dat geeft waardevolle inzichten.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Hoe vertaal je centraal bepaald HR-beleid naar de verschillende afdelingen van de organisatie? Een uitdaging. Én een antwoord.
Hoe gebruik je data om je docentenbestand op orde te houden? Bij Aventus koppelt analist Sanne de Haas gegevens. Dat geeft waardevolle inzichten.
Door het gebruik van data en metrics kunnen organisaties verschillende aspecten van hun personeelsbestand analyseren en begrijpen. Doe de test om je analytische vaardigheden te testen en beter inzicht te krijgen in data-interpretatie.
'Begin er gewoon mee', zegt Wouter Holwerda van Analytics Lab. De expertclub van het Rijk duikt voor ministeries en uitvoeringsinstanties in de statistieken en lost zo HR-vraagstukken op.
Data, digitalisering en AI veranderen de toekomst van werk. Welke rol heeft HR-analytics hierin, en hoe pas je het toe? In dit artikel alle basisprincipes op een rij.
Het Analytics Lab (aLab) is een expertclub van het Rijk, die op verzoek van ministeries en uitvoeringsinstanties met behulp van statistiek in HR-vraagstukken duikt. Hoe dat werkt, lees je in deze casus van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Zelfrijdende auto's die aanzienlijk minder brokken maken dan jij en ik. En algoritmes in de rechtszaal die betere vonnissen vellen dan hun menselijk equivalent. Het zijn ontwikkelingen die zich voltrekken terwijl je dit artikel leest. Dus rijst de vraag: welke rol blijft er over voor de menselijke HR-functionaris?
Leiderschap is niet meer top-down, hiërarchisch en met veel macht. Leiders moeten medewerkers coachen en faciliteren. Omdat medewerkers steeds vaker in ecosystemen waarde toevoegen aan de keten. HR, door directies nog altijd ondergewaardeerd, moet zich in dat spel opstellen als orkestrator. Dat vindt prof. dr. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan de Nyenrode Business Universiteit.
Stel, je bedrijf wordt geconfronteerd met een probleem. Een lage omzet, een hoog verloop, een nog hoger ziekteverzuim. Wat ga je dan doen? Waarschijnlijk verdiep je je in de achterliggende oorzaken, en kom je op basis daarvan met een reeks maatregelen. Logisch toch? Inderdaad, maar er ligt een alternatief: design thinkìng.
Data gebruiken als basis van HR-beleid? Dat past toch helemaal niet bij het menselijke en ietwat softe imago dat HR soms heeft? Toch is data driven HR dé HR-trend van 2022.
HR is van oudsher de softe kant van de organisatie. Maar ook de softies ontkomen niet meer aan het werken met 'harde' data. Aan de slag dus met HR-analytics. Myra van Herwijnen, manager Kenniscentrum Employee Benefits bij VLC & Partners, legt uit waarom dat moet en wat je ermee wint.
Eind 2020 verscheen het boek 'Humanocracy' van Gary Hamel en Michele Zanini. Niet erg verbazingwekkend is volgens Jan Bakker de rode draad van het boek: de negatieve effecten van bureaucratisch organiseren en een warm pleidooi voor ruimte voor de mens in de meest brede zin van het woord.
Ze zal nooit aan een vrouw met kinderen vragen 'hoe doe je dat dan thuis?'. Want ze is ervan overtuigd dat een vrouw haar baan net zo belangrijk vindt als een man. In gesprek met Nicole Boevé die na een succesvolle carrière bij onder andere Capgemini, partner en mede-eigenaar werd bij Partners at Work (executive search). Ze zet zich in voor meer diversiteit in topfuncties.