Recessie in aantocht: dit moet HR doen

De groei in de eurozone is nagenoeg tot stilstand gekomen. En ook buiten Europa vertoont de wereldeconomie barsten. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China én de chaos rondom de Brexit, doen het sentiment ook al geen goed. Een recessie is in aantocht. Dit moet HR doen.

Na jaren van economische groei, is het tij aan het keren. De economische tegenwind steekt op. Uit de cijfers van marktonderzoeker IHS Markit lijkt de economie van de eurozone te zijn stilgevallen in het derde kwartaal.

Lees ook: ‘Wendbaarheid door flexibiliteit begint al bij werving en selectie’

Wereldeconomie fragiel en onzeker

Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is niet positief. De OESO liet half september al weten dat de wereldeconomie fragiel en onzeker is en verwacht zelfs de laagste economische groei sinds het begin de economische crisis in 2008.

Prinsjesdag

De onzekere economische onderstroom werd ook aangehaald tijdens Prinsjesdag. ‘De realiteit is dat we ook de komende fase gematigde groei kennen’, zei koning Willem-Alexander toen hij de Troonrede uitsprak. De dreigende Brexit werpt volgens de koning ‘zijn schaduw vooruit’. Ook handelsoorlogen werden in de Troonrede genoemd als reden voor afvlakkende economische groei.

Lees ook: Alles wat HR moet weten over Prinsjesdag

ECB versus DNB

De economische vooruitzichten waren overigens voor de Europese Centrale Bank (ECB) reden om het monetaire beleid te verruimen, inclusief renteverlaging en het opstarten van het opkoopprogramma van obligaties. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), reageerde overwegend negatief op de aangekondigde maatregelen van de ECB.

Lees ook: strategische personeelsplanning – het complete overzicht

Dit moet HR doen

Niemand heeft een glazen bol. Ook HR-professionals niet. Maar het is zeker niet onmogelijk om het HR-beleid weerbaarder te maken tegen ontwikkelingen die nog in de toekomst liggen. En om zo de bedrijfsvoering zo gezond als mogelijk te houden in tijden dat de economische groei afvlakt of zelfs helemaal terugvalt.

Arbeidsmarkt blijft vooralsnog krap

Er mag dan wel economische tegenwind op komst zijn, de arbeidsmarkt blijft overspannen. Door de afname van de werkloosheid en de toename van de vacatures is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen. Dat meldt het CBS. Volgens het CBS is het totaal aantal banen in het tweede kwartaal van dit jaar met 42.000 toegenomen. Er zouden in totaal op dit moment 10.675.000 mensen werken (werknemers en zzp’ers). Er  kwamen in een jaar tijd ruim 200.000 banen bij. Het aantal banen groeit al vijf jaar lang.

Lees ook: Wees voorbereid op een onbekende toekomst

“Bedenk”, zegt Gerard Evers, HR-adviseur en auteur van auteur van het boek Strategische Personeelsplanning, “het is niet de vraag óf de economie in elkaar klapt, maar wanneer. En dus moet je ook als HR continu bereid zijn om in te spelen op verandering. Het is net als in de Tour de France: je kunt als team van tevoren een strategie bedenken om ergens te komen, maar als er een van je coureurs hard ten val komt, moet je die strategie kunnen ombuigen. En wel snel. En dus kun je als HR-afdeling maar beter zijn voorbereid op een onbekende toekomst.”

Evers, vindt dus dat juist in onzekere tijden planning belangrijker is dan ooit.

Om tot een goede planning te komen, haalt hij de volgende onderwerpen aan:

Geen blauwdruk

Bij strategische personeelsplanning gaat het volgens Evers niet om het maken van een blauwdruk waarin alles precies is vastgelegd: zo ziet de toekomst eruit.

Veranderende wereld

Evers: “Als het gaat om het plannen van de toekomst – zelfs op een termijn van anderhalf à twee jaar, in plaats van de gebruikelijke vijf jaar – is het moeilijk om een voorspelling te doen. De wereld om je heen kan in zo’n periode behoorlijk veranderen.”

Denken in scenario’s

In plaats van over plannen, spreekt Evers dan ook over het denken in verschillende scenario’s.

Het is niet de vraag óf de economie in elkaar klapt, maar wanneer

Externe factoren benoemen

Wie scenario’s wil maken, moet eerst de externe factoren benoemen die de komende tijd relevant kunnen zijn voor jouw HR-vraagstukken.

Scenarioanalyses

Dat is niet iets wat HR alleen kan doen, zegt Evers. “Als ik met dit soort scenarioanalyses bezig ben, heb ik er weinig aan als ik de input alleen van HR krijg.”

HR als procesbegeleider

Scenarioanalyse is een teamdiscussie. HR is daar zeker een partner in, maar voert volgens Evers niet het hoogste woord.

Lees ook: Strategische personeelsplanning: de stappen en de opbrengst

Bedrijfskundige pet opzetten

Het eerste wat HR nodig heeft om een bijdrage te leveren aan het maken van scenario’s is inzicht, zegt Evers. “Dat betekent verstand hebben van de business.”

Uitstroom en afscheid

Uitstroom en het afscheid nemen van mensen hoort daarom net zo zeer bij strategische personeelsplanning als werving- en selectie en talentontwikkeling.

Strategische personeelsplanning vraagt lef

Strategische personeelsplanning is dan ook niet voor mensen zonder lef. Evers: “Soms wordt er heel krampachtig vastgehouden aan mensen omdat je niet de guts hebt om door te pakken.

Lees het artikel Strategische personeelsplanning gaat over stoelen en smoelen voor de volledige lijst met onderwerpen en de bijbehorende visie van Evers.

Dit vind je misschien ook interessant

Teaming