Het hebben van veel dezelfde type medewerkers in een organisatie is slecht voor de continuïteit van een organisatie. Onderlinge verschillen tussen mensen dragen bij aan de waardecreatie in een organisatie. Diversiteit wakkert vernieuwing van processen, producten en diensten aan. Vandaar dat diversiteit op de agenda van veel organisaties staat. Als streven.
Inclusiviteit
Streven naar diversiteit is inmiddels gemeengoed. Daar wordt vaak een ander begrip aan toegevoegd: inclusiviteit. Dit begrip benadrukt niet zoals diversiteit de verschillen tussen mensen. Inclusiviteit gaat over onderlinge verbondenheid. Een inclusieve organisatie is een samenhangend geheel van mensen die zich tot elkaar verhouden en zich met elkaar identificeren.
Inclusiviteit draagt ertoe bij dat mensen oog hebben voor elkaar en elkaar zien staan en zitten. Inclusiviteit wakkert saamhorigheid aan, als ook het ‘wij-gevoel’. Dat doet mensen goed en verhoogt het werkgeluk en het energieniveau in de organisatie. En dat is goed voor de levendigheid van de organisatie. Vandaar dat inclusiviteit net als diversiteit een gewenst fenomeen is in organisaties.
Een inclusieve organisatie is een samenhangend geheel van mensen die zich tot elkaar verhouden en zich met elkaar identificeren
Geen lijn maar een cirkel
De gedachte lijkt op dit moment veelal lineair te zijn, dat wil zeggen dat organisaties zo divers en inclusief als mogelijk willen zijn. De aanname is hierbij dat hoe diverser en inclusiever je bent als organisatie, hoe beter dat is voor de toekomstbestendigheid van de organisatie.