Gelijke behandeling: vraag en antwoord
Het arbeidsrecht stelt regels aan sollicitatieprocedures. PW. bundelt de belangrijkste vragen. Hier: gelijke behandeling.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Screening kan voorkomen dat je de verkeerde persoon binnenhaalt. Maar waar moet je op letten? Johan Klokman van Hoffmann Bedrijfsrecherche geeft de do's & don'ts.
Het arbeidsrecht stelt regels aan sollicitatieprocedures. PW. bundelt de belangrijkste vragen. Hier: gelijke behandeling.
Het arbeidsrecht stelt regels aan sollicitatieprocedures. PW. bundelt de belangrijkste vragen. Hier: referenties.
Voor de vacante functie van verkoopmedewerker vindt de werkgever het van belang dat de aan te nemen medewerker stressbestendig is. Mag de werkgever van de sollicitant verlangen dat hij een medische keuring ondergaat?
Een hiring manager geeft voor een vacature de voorkeur aan kandidaten met maximaal tien jaar ervaring. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de werkgever zich daarom schuldig maakt aan leeftijdsdiscriminatie. De rechter oordeelt anders. Waarin zit hem het verschil?
Met een vacature-intake leg je het fundament voor een ijzersterke vacaturetekst en het selectieproces.
Een HR-professional kan veel doen om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en moet bij de screening van personeel, op een rij.
Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."
De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?
Tijdens zijn sollicitatiegesprek verzwijgt een apotheker relevante informatie over een conflict met zijn vorige werkgever. Hoe gaat de rechter daarmee om?
Als werkgever moet je uiterlijk op 1 januari 2028 je pensioenregeling hebben aangepast aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Waar je nu al mee te maken krijgt, is de lagere toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw. Wat betekent dit voor HR en wat moet je regelen?
Tijdens de sollicitatieprocedure was de werkneemster niet op de hoogte van haar gezondheidsinformatie. Daardoor kon de medewerkster niet weten dat zij ongeschikt was voor haar functie, aldus de rechter.
De Wet toekomst pensioenen (wtp) moet leiden tot een nieuw pensioenstelsel met meer pensioen en minder kosten. Zie jij door de bomen het bos nog? Dit moet je als HR-manager weten.