Wet werken waar je wilt verstevigt het recht van de werknemer
Het begon als een reactie op werkgevers die ondanks een dwingend thuiswerkadvies werknemers tijdens de coronapandemie naar kantoor lieten komen: het wetsvoorstel Werken waar je wilt.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
"Nu het thuiswerkadvies is vervallen, kunnen we verder met het op een hybride manier van werken. Ga met je werkgever, medewerkers of collega's in gesprek en maak blijvende heldere afspraken. Pak de kansen die er liggen."
Het begon als een reactie op werkgevers die ondanks een dwingend thuiswerkadvies werknemers tijdens de coronapandemie naar kantoor lieten komen: het wetsvoorstel Werken waar je wilt.
Het wetsvoorstel 'Wet werken waar je wilt' is op 5 juli 2022 aangenomen door de Tweede Kamer. Deze wetswijziging geeft de werknemer meer inspraak in het bepalen van zijn werkplek. De hoofdregel is dat een werkgever een verzoek om thuiswerken toekent, tenzij sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstenbelang.
Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging).
De kinderopvang piept en kraakt door personeelstekorten. Wat als jouw personeel geen kinderopvang heeft en niet kan komen werken? Dit zijn de opties.
Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.
Wanneer sluit je een thuiswerkovereenkomst en bestaat het recht op thuiswerken? Dit en meer in de praktijkgids Arbeidsrecht.
Hoe hoog de temperatuur ook, werknemers moeten gewoon op het werk verschijnen. Wél stelt de wet dat het hun gezondheid niet mag schaden.
Wat als je werknemers onder werktijd wedstrijden van de Olympische Spelen willen kijken? Laat je dit als werkgever toe? En hoe zit het met je plichten als ze gezamenlijk kijken?
Veel werknemers willen de wedstrijden onder werktijd kijken. Laat je dit als werkgever toe? En hoe zit het met je plichten als ze gezamenlijk kijken?
Hoe optimaliseer je hybride werken? Tips en praktijkvoorbeelden van en voor HR.