Reorganiseren: bezint eer gij begint
Reorganisaties zijn momenteel aan de orde van de dag. Overal lees en hoor je dat bedrijven (moeten) reorganiseren. Ik krijg in mijn praktijk weleens de indruk dat veel bedrijven daar zomaar aan beginnen.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Een jaarlijks terugkerend HR-Trendonderzoek biedt altijd interessante kost voor de HR-professional. In het onderzoek wordt gevraagd naar de belangrijkste HR-thema's voor het lopende en volgende jaar.
Datgene wat we vaak informeel een bedrijfsovername of fusie noemen, staat in het arbeidsrecht bekend als een 'overgang van onderneming'. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over bedrijfsovername.
Gebruik deze modelbrief 'Bevestiging overgang van onderneming' om aan je werknemer te bevestigen dat sprake is van een overgang van onderneming.
Een reorganisatie heeft impact op zowel de gedwongen ontslagen als op de blijvers. Van de laatste is motivatie en betrokkenheid cruciaal voor de organisatie.
Voor HR ligt in het reorganisatieproces - en ook daarna - een belangrijke rol. Dit stappenplan helpt jou als HR-professional op weg.
Gebruik dit document om aan de werknemer mee te delen dat sprake is van wijzigingen van de entiteit van de werkgever.
Er zijn verschillende redenen waarom een onderneming kan besluiten tot reorganisatie. Wat betekent een reorganisatie voor HR?
Wanneer een organisatie anders ingericht wordt, het financieel slecht gaat met een bedrijf of er structureel minder werk is dan eerder het geval was, kan dit leiden tot ontslag van medewerkers. Een overzicht van veelgestelde vragen over bedrijfseconomisch ontslag.
Wanneer je van plan bent binnen een tijdvak van 3 maanden 20 of meer werknemers binnen 1 werkgebied te ontslaan, moet je dit melden aan de vakverenigingen en het UWV. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over collectief ontslag.