Ontslaggrond A: dit moet je als HR weten over bedrijfseconomisch...
Voor een dergelijk ontslag heb je toestemming van het UWV nodig.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Nadat een werkgever een recherchebureau heeft ingeschakeld om een werknemer te bespioneren, valt de werknemer door de mand. Hij wordt op staande voet ontslagen. Een recherchebureau lijkt een efficiënte manier om achter de waarheid te komen. Maar mag dit?
Voor een dergelijk ontslag heb je toestemming van het UWV nodig.
Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever kunnen er consequenties zijn. Een verkeerde inschatting kostte een werkgever onlangs 10.000 euro nadat hij te snel overging tot ontslag vanwege dronkenschap.
Een zieke werknemer vindt een nieuwe baan bij een andere organisatie in het kader van het tweede spoortraject, wanneer re-integratie bij het eigen bedrijf niet mogelijk blijkt. De eerste werkgever gaat er vanuit dat de arbeidsovereenkomst daardoor is geëindigd. Hoe zit dat precies? En hoe maak je de overstap officieel?
Een directeur die 'overal grappen over maakt', wordt ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag. Volgens hem is er sprake van een hetze tegen hem, maar de kantonrechter kan ook niet om zijn grappen lachen.
Op basis van deze ontslaggrond kun je een arbeidsovereenkomst van je werknemer beëindigen wegens frequent ziekteverzuim.
Een werknemer vertrekt. Is alles geregeld? Met deze checklist weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
Vaak gaat het niet om de schuldvraag, maar wordt er beoordeeld op de ernst van de verstoring en of deze duurzaam is.
Een werkgever en een catering coördinator worden het niet eens over de einddatum van de arbeidsovereenkomst.
Vanwege zo'n ontslaggrond kun je een arbeidsovereenkomst opzeggen.
Een chirurg van het UMCG functioneert altijd naar behoren, maar wordt op non-actief gezet.
Werknemer heeft verwijtbaar gehandeld, oordeelde de rechter. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt dit uit in de podcast.
Een werknemer heeft bedenktijd na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst. 4 veelgestelde vragen en antwoorden.