Niet verlengen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Met deze voorbeeldbrief, ook wel aanzegbrief genoemd, laat je schriftelijk aan de werknemer weten dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na het afloop van de overeengekomen duur niet verlengd wordt.

Aandachtspunten bij niet verlengen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

  • Als sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van zes maanden of langer, moet je de werknemer uiterlijk een maand voor het einde van de overeengekomen duur schriftelijk laten weten of de arbeidsovereenkomst – al dan niet – wordt verlengd en zo ja, onder welke voorwaarden. Als je niet op tijd aan deze ‘aanzegplicht’ voldoet, kan de werknemer aanspraak maken op een boete. Het is daarom belangrijk dat de bijgevoegde brief tijdig wordt verstuurd. 
  • De aanzegplicht is niet van toepassing als bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst schriftelijk is overeengekomen dat deze eindigt op een tijdstip dat niet op een kalenderdatum gesteld is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die wordt aangegaan ter vervanging van een ziekte collega of voor de duur van het zwangerschaps- en bevallingsverlof van een collega. Ook in dat geval is het natuurlijk raadzaam (en netjes) om de werknemer op tijd te laten weten dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wordt verlengd. 
  • Verstuur de brief per aangetekende post en per gewone post, zodat er zo min mogelijk risico bestaat dat er een discussie kan ontstaan over de vraag of de brief – al dan niet – op tijd aan de werknemer is bezorgd. 
William van Wijngaarden - advocaat arbeidsrecht

William van Wijngaarden - advocaat arbeidsrecht

Advocaat arbeidsrecht Capra Advocaten

William is advocaat en werkzaam bij Capra Advocaten, de juridisch partner van PW. Zij zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht en treden op als juridisch adviseur voor non-profitorganisaties binnen overheid, onderwijs en zorg.

Proeftijd: rechter vernietigt te late opzegging werkgever niet

Proeftijd: rechter vernietigt te late opzegging werkgever niet

Een werkgever zegt de arbeidsovereenkomst op tijdens de proeftijd tegen 4 oktober. Dat is 1 dag na de proeftijd. Toch vernietigt de rechter de opzegging niet.

De rol van HR in het stappenplan reorganisatie

De rol van HR in het stappenplan reorganisatie

Voor HR ligt in het reorganisatieproces - en ook daarna - een belangrijke rol. Dit stappenplan helpt jou als HR-professional op weg.

Geen loon voor arbeidsongeschikte medewerker. Hoe kan dat?

Geen loon voor arbeidsongeschikte medewerker. Hoe kan dat?

Een werknemer die loondoorbetaling tijdens ziekte vordert, vangt bot bij de kantonrechter. In het deskundigenoordeel acht de verzekeringsarts de medewerker weliswaar arbeidsongeschikt, maar volgens de rechter is dit onvoldoende onderbouwd.

Podcast HR-Rechtspunt: hoe zwaar wegen privéhandelingen bij stoppen dienstverband?

Podcast HR-Rechtspunt: hoe zwaar wegen privéhandelingen bij stoppen...

Maakt het uit welke contacten een werknemer heeft of wat hij in zijn vrije tijd doet? Ja, soms wel, vertelt arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel in de podcast. Je kunt er zelfs iemand voor ontslaan.

Stagiair claimt werknemer te zijn. Wat zegt de rechter?

Stagiair claimt werknemer te zijn. Wat zegt de rechter?

Een werknemer wil een hogere transitievergoeding, omdat ze meent dat ze werkzaam was als werknemer en niet als stagiaire. De rechter geeft de medewerker ongelijk.

Checklist: vaststellingsovereenkomst

Checklist: vaststellingsovereenkomst

Als werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen, is een beëindigingsovereenkomst vereist. We hebben de verschillende onderdelen van de overeenkomst voor je op een rijtje gezet.

Compensatie transitievergoeding: de impact van 'verschil van inzicht'

Compensatie transitievergoeding: de impact van 'verschil van inzicht'

Het UWV compenseert de transitievergoeding onder specifieke voorwaarden. In deze zaak ving de werkgever bot: er ligt een verstoorde arbeidsverhouding ten grondslag en niet langdurige arbeidsongeschiktheid.

Medewerker ontslaan - alle regels op een rij

Medewerker ontslaan - alle regels op een rij

Aan ontslag zijn veel regels aan verbonden. In dit artikel wordt het ontslagrecht uitgelegd: welke ontslagroutes er zijn, welke wanneer van toepassing is en wat de valkuilen zijn bij een ontslagprocedure.