Wil je alles weten over ontslag?

Je kunt niet zomaar iemand ontslaan. Daar zijn allemaal regels aan verbonden. Hoe ontbind je een arbeidsovereenkomst? Hoe voer je een exitgesprek? Hoe bouw je een dossier op en wanneer mag je iemand op staande voet ontslaan? Op PW. vind je het antwoord op deze vragen en meer.

Wil je alles weten over ontslag?

Ontslag: waar moet je als HR-professional op letten?

Aan ontslag zijn veel regels verbonden en zijn er ook verschillende ontslagroutes. De meest voorkomende zijn:

  1. een einde met wederzijds goedvinden
  2. opzegging
  3. ontbinding

Naast de ontslagroutes zijn er ook verschillende ontslaggronden. Elke ontslaggrond heeft zijn eigen voorwaarden en regels. Zo heb je bijvoorbeeld disfunctioneren, frequent ziekverzuim of een bedrijfseconomische reden.

 

Is herplaatsing mogelijk?

Het uitgangspunt is dat een werkgever het ontslag van werknemers probeert te voorkomen waar dat mogelijk is. In dat kader geldt de eis dat ontslag – op één van de redelijke gronden – alleen mogelijk is als herplaatsing in een andere, passende functie niet mogelijk is of niet in de rede ligt.

Lees hier verder over het herplaatsen van een werknemer >>

Medewerker ontslaan - alle regels op een rij

Medewerker ontslaan - alle regels op een rij

Blijf op de hoogte van wet- en regelgeving rond ontslag

Met onze grote hoeveelheid voorbeelddocumenten, faq’s, checklisten en tools geeft PW. jou een direct antwoord op de meest voorkomende vraagstukken. Actueel, juridisch gecheckt en direct toepasbaar in jouw dagelijkse werk. Wij zitten boven op de actualiteit, waardoor we ervoor zorgen dat jij altijd een compleet overzicht aan informatie en documenten tot je beschikking hebt.