blog

De WAB is geen gelopen race

Arbeidsrecht

Bijna twintig jaar hield ik me als journalist rond het Binnenhof op. Ik durf dus wel te beweren dat ik over zoiets als politieke intuïtie beschik. En die vertelt me dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) nog zeker geen gelopen race is, al staat  hij op de rol om voor de zomer in de stemming te worden gebracht in de Eerste Kamer.

De WAB is geen gelopen race

Wat is er aan de hand? Al bij binnenkomst in de Eerste Kamer heeft de wet geen warm onthaal gekregen. De schriftelijke vragen aan de minister over de WAB bevestigden dat beeld. Met name de VVD roerde zich. Op zich niet ongebruikelijk in een wetgevingsproces, hoewel de vraagstelling voor een regeringspartij buitengewoon kritisch was. De antwoorden verschenen vrijdag 10 mei. Minister Koolmees van Sociale Zaken schreef dat de VVD hier en daar een punt had, maar gaf geen millimeter toe. Gisteren werd duidelijk dat de liberalen niet blij waren met de antwoorden. Hoewel het onderwerp niet op de agenda van de Eerste Kamer stond, was VVD-fractievoorzitter Mart van de Ven in Nieuwsuur niet te beroerd vragen van journalisten te beantwoorden. ‘We hebben er in de fractie over gesproken en we hebben nog niet tot een oordeel kunnen komen over de keuze (…). Daar ben ik nog echt niet aan toe.’

Regen in de drup

Ook de kleinste coalitiepartner, de ChristenUnie, wilde best wat kwijt over de WAB. Senator Peter Ester zei in Nieuwsuur: ‘Er zijn drie miljoen ZZP’ers in Nederland. Als je flexibele arbeid duurder maakt, dan zou je een waterbed kunnen krijgen. Als dat op grote schaal gebeurt, dan  zijn we van de regen in de drup geraakt en hebben we per saldo niets gewonnen. Daarom moet de minister meer uit de kast halen en daar zal ik hem op bevragen.’

De kritiek komt niet uit de lucht vallen. Het zijn vooral de werkgevers, met voorop de uitzend- en payrollbranche, die te hoop lopen tegen de WAB. Dat is ook niet zo gek, want de doelstelling van de wet is om ‘flex minder flex te maken en vast minder vast.’ Vrij vertaald betekent dit dat er in deze branche straks minder te verdienen valt.

Onder voorbehoud

De plenaire behandeling van de wet staat onder voorbehoud voor dinsdag 21 mei op de rol. Als dat debat doorgang vindt, dan kan minister Koolmees rekenen op een vragenvuur. Want niet alleen de regeringspartijen VVD, CDA en Christen-Unie zijn uiterst kritisch, ook de oppositie is niet tevreden. Die vindt dat de WAB mensen in vaste dienst te weinig bescherming biedt. Een hamerstuk is de wet dus allerminst, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de WAB nog voor de Eerste Kamerverkiezingen van 27 mei wordt aangenomen.

Nu is er ook in de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer een meerderheid voor de WAB, dat is het punt niet. Alleen is het de vraag of de wettekst zoals die nu op papier staat, nog wordt aangepast. Dat VVD, CDA en Christen-Unie aanpassingen eisen in ruil voor steun, ligt voor de hand. Mag ik tot slot een voorspelling doen? Het zou al heel wat zijn als de (aangepaste) wet dit jaar nog wordt aangenomen.

Lees ook: Kabinet houdt vast aan snelle invoering WAB

Reageer op dit artikel