blog

Herschrijf de bejaarde arbeidsovereenkomst

Arbeidsrecht

Laten we de hoogbejaarde arbeidsovereenkomst eens onder de loep nemen en er meteen ook maar een conclusie aan verbinden: achterhaald, ongepast en ouderwets.

Herschrijf de bejaarde arbeidsovereenkomst

Dit kan echt niet meer. De overeenkomst beschrijft allerlei afspraken die in een ver verleden golden en waar wij klaarblijkelijk nog steeds een vorm van waarde aan hechten. Met vallen en opstaan. Krampachtig ook.

Werktijden

Neem nou de werktijden. Natuurlijk hadden wij vroeger een werkweek van maandag tot en met vrijdag. Met man en macht proberen we ons daar echter nog steeds aan te houden. We staan vroeg op, gaan met een paar miljoen mensen tegelijk de weg op om ons vervolgens wezenloos te irriteren en te verbijten omdat er geen doorkomen aan is. Of we hangen als ruftende bizons tegen elkaar aan in een overvolle trein, terwijl de tas met het brood en de krant tegen het lichaam van een medepassagier aandrukt. Eet smakelijk.

De vrijheid lonkt

Waarom? Ik vergelijk dit graag met de leeuwen in Artis. Ook van die gewoontedieren, net als wij. Je sloopt het hek en ze lopen nog steeds hetzelfde rondje, omdat ze het gewend zijn. Ze weten niet beter, terwijl de vrijheid lonkt.

Wij weten ook niet beter, terwijl de vrijheid lonkt. Terwijl we best op zaterdag en zondag kunnen werken, of in de avonduren. Makkelijk. Het werk anders inrichten, anders benaderen ook. Maar nee, we spoeden ons om half vijf allemaal tegelijk naar huis, omdat de aardappelen en de gehaktballen om zes uur op tafel staan. Dan maar racen, ons verbijten, klagen en altijd te laat zijn.

Maar nee, we spoeden ons om half vijf allemaal tegelijk naar huis, omdat de aardappelen en de gehaktballen om zes uur op tafel staan

Waarom haasten als een verdwaasde, om de kleine koter voor 18:00 uur van de crèche op te halen? Ga gewoon op tijd weg en doe het werk op een ander tijdstip. Verricht op zaterdagmorgen wat activiteiten. De technische mogelijkheden zijn onbegrensd tegenwoordig, dus dat kan geen belemmering zijn. Ik weet zeker dat minstens 50 procent van alle werknemers en ambtenaren niet per se van negen tot vijf op kantoor hoeft te zijn. Misschien wel helemaal niet, maar dat is een ander onderwerp.

Waar veel werkgevers op terugvallen als het onderwerp ‘vrije werktijden’ ter tafel komt, is de verwijzing naar de arbeidsovereenkomst. “Dat kan hier niet. Bovendien hebben wij dat ooit zo vastgelegd.”

Werken buiten standaard tijden

Wat een geklets. Bovendien werken we al veel buiten die standaard tijden. Werk-appjes vliegen ons 24 uur per dag om de oren en we werken vaak al op zondagavond om zo maandag op kantoor tenminste bij te zijn met de email-diarree. Dat doet de werknemer gratis en hij verwijst dan ook niet naar het artikel in de overeenkomst.

Herschrijven dat ding. We moeten toe naar het ‘leveren’ en niet naar het ‘verplicht aanwezig zijn’. Natuurlijk geldt dat niet voor alle vakgebieden. Dat is duidelijk. Maar als we deze benadering doorzetten, levert dat meer vrijheid op voor de werknemer, weet de werkgever zeker dat er wordt geleverd en is het ook nog eens verdomd goed voor het milieu.

Herschrijven dus, die arbeidsovereenkomst. Kom op!

Reageer op dit artikel