nieuws

Uitbuiting kost aspergeteelster 2,5 jaar cel

Arbeidsrecht

Uitbuiting kost aspergeteelster 2,5 jaar cel

Aspergeteelster José Janssen uit Someren moet 2,5 jaar de gevangenis in voor het uitbuiten van haar Poolse, Roemeense en Portugese werknemers.

Een half jaar van haar straf is voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag besloten.

De werknemers woonden op het bedrijfsterrein. Het onderkomen was ronduit smerig, er was te weinig eten en warm water werd door Janssen vaak afgesloten. Bovendien zou ze te weinig of niet betalen. De officier van justitie eiste twee weken geleden tijdens de zitting vier jaar cel, waarvan een voorwaardelijk.

Het is niet voor het eerst dat Janssen een straf krijgt naar aanleiding van de manier waarop ze werkte. Van de Arbeidsinspectie kreeg ze boetes van in totaal 98.750 euro, omdat er in 2009 geen goede administratie van de werk- en rusttijden was en omdat er 23 buitenlanders zonder vergunning werkten. De bestuursrechter besloot in juli van dit jaar dat die boetes terecht waren. De straf is lager dan de officier van justitie had geëist, omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de vrouw dwang, geweld of dreiging met geweld gebruikte. Ook is afpersing of fraude niet bewezen.

De rechtbank vond onder meer wel bewezen dat de vrouw een agressieve hond voor de poort zette, zodat de werknemers 's avonds na tien uur niet meer van het terrein konden. Ook de lonen lagen ver onder het wettelijk minimumloon en de arbeiders werkten vaak twaalf uur per dag, zeven dagen in de week. Bovendien betaalde ze salarissen pas aan het eind van het seizoen, zodat de werknemers volledig afhankelijk waren van haar en zich ''niet konden onttrekken aan financiële uitbuiting en opgedragen arbeid.

Reageer op dit artikel