nieuws

Ook in CNV roeren dissidente bonden zich

Arbeidsrecht

Ook in CNV roeren dissidente bonden zich

De politievakbond ACP heeft aangekondigd zich af te zullen scheiden van het CNV. Voorzitter Gerrit van de Kamp vindt dat de ACP te weinig invloed kan uitoefenen op het centrale beleid. De militaire vakbond ACOM overweegt dezelfde stap te nemen.

Dat meldt de NOS. Het besluit om uit de vakcentrale te stappen is volgens Van de Kamp bijna unaniem genomen door de bondsraad en de ledenvergadering.

De voorzitter zegt in een interview met de NOS dat zijn bond al jaren streeft naar vernieuwing en een meer gedifferentieerde benadering van de arbeidsmarkt binnen het CNV. 'Dat is ons niet gelukt en na al die jaren heeft onze achterban gezegd: "Nu is het genoeg."' 

Dienstverlening
Om goede dienstverlening aan de leden te kunnen bieden, is volgens Van de Kamp de overkoepelende vakcentrale niet nodig. 'Dat kan ook met andere partners, en dat doen we nu ook al.' 

In een reactie liet CNV-voorzitter Jaap Smit aan de NOS weten het besluit van de ACP zeer te betreuren. Smit zegt de ontevredenheid van de ACP-voorzitter deels te kunnen begrijpen. 'Ik weet dat hij in de hele pensioenakkoorddiscussie een andere opvatting had. Dat is lastig. Als je probeert als totale vereniging tot een besluit te komen, dan telt voor mij iedere stem even zwaar.' 

Begrip
Smit vindt niet dat het CNV te weinig ruimte laat aan de specifieke beroepsgroepen. 'Ik bemoei me zelf niet met een politiecao of een onderwijscao of andere zaken die met dat directe beroep te maken hebben. Maar juist voor de overstijgende zaken zoals het pensioenakkoord, dan is het zo dat je als vereniging probeert bij meerderheid van stemmen een besluit te nemen. En daarbij moet je begrip houden voor de minderheid die niet zijn zin heeft gekregen.'

Vakbeweging
De CNV-voorman vindt het voor de vakbeweging niet goed als er allerlei aparte groepen ontstaan waardoor er voor de bondsoverstijgende onderwerpen geen gremium is. Hij vindt dat de bonden intern moeten meewerken aan de vernieuwing van het CNV en stelt dat de huidige situatie geen schoonheidsprijs verdient.

Vernieuwing
Het CNV staat niet alleen in de worsteling met vernieuwing en dissidente bonden. Eerder maakte de FNV al bekend zichzelf opnieuw te zullen uitvinden, nadat het pensioenakkoord tot een interne crisis had geleid. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland lieten toen weten dat zij begrepen dat het vakbondsmodel in zijn huidige vorm niet verder kon.

Reageer op dit artikel