nieuws

Hoe ontsla je een onvindbare werknemer?

Arbeidsrecht

Een werknemer meldt zich ziek tijdens haar vakantie en laat vervolgens niets meer van zich horen. Welke stappen moet een werkgever nemen om deze werknemer te mogen ontslaan?

Hoe ontsla je een onvindbare werknemer?

De werknemer in deze zaak is al langere tijd arbeidsongeschikt als ze toestemming vraagt en krijgt om een maand op vakantie te gaan. op de dag dat ze haar werk volgens afspraak zou hervatten, verschijnt ze niet. Een dag later meldt ze zich vanaf haar vakantieadres per sms ziek. Twee dagen later mailt ze een medische verklaring dat ze te ziek is om te reizen. Ze spreekt af twee weken later naar Nederland te zullen terugkeren. Daarna blijft het angstvallig stil vanaf de kant van de werknemer.

De werkgever daarentegen houdt zich verre van stil en zoekt tevergeefs contact per telefon, per e-mail en via het huisadres van de werknemer. Na twee weken staakt de werkgever de loondoorbetaling. Een maand later verzoekt de werkgever de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Van de werknemer ontbreekt nog altijd ieder spoor.

De vraag waar het in dit geval voor de kantonrechter om draait, is of de werknemer kan weten dat haar ontslag boven het hoofd hangt. Er zijn duidelijk omschreven wettelijke stappen die genomen moeten worden:

  • De griffier roept de werknemer per aangetekende brief op om te verschijnen.
  • Als deze brief niet aankomt, bekijkt de griffier of het adres klopt. Als dat zo is, wordt de oproep onmiddellijk opnieuw verzonden per gewone post.
  • Is het adres onjuist, dan wordt de oproep opnieuw aangetekend verstuurd naar het verbeterde adres.
  • Verschijnt de werknemer dan nog niet, dan wordt een uittreksel uit het bevolkingsregister opgevraagd.
  • De griffier stuurt een nieuwe oproep naar het adres dat op dit uittreksel staat.
  • Wanneer de werkgever dit wil – en ervoor betaalt – kan deze oproep worden bezorgd door een deurwaarder.
  • Komt de werknemer niet, dan mag er niet zomaar van halstarrigheid worden uitgegaan, en de kantonrechter dient dan een nieuwe zittingsdatum vast te stellen. Gebeurt dit niet, dan kan de werknemer zich beroepen op schending van hoor en wederhoor.
  • Als de werknemer niet per brief te bereiken is, wordt een openbare oproep gedaan middels een advertentie in een dagblad. Deze oproep moet door de griffier worden gedaan.

Wie van deze stappen afwijkt, hoe goed bedoeld ook, brengt de ontslagzaak in gevaar. En dat gebeurt ook in deze zaak. Weliswaar is er getekend voor ontvangst van de aangetekende brief, maar uit niets blijkt dat de werknemer zelf haar handtekening heeft gezet. Sterker nog, de kantonrechter concludeert dat de handtekening niet overeenkomt met die in het personeelsdossier.
De werkgever heeft zelf een oproep in een dagblad geplaatst, en dat was de taak van de griffier. De kantonrechter kan dus niet met zekerheid vaststellen dat de oproep de werknemer heeft bereikt. Er moet opnieuw een oproep in de krant worden geplaatst, met datum en tijd van de zitting en de mededeling dat een kopie van de oproep kan worden afgehaald op de rechtbank.
Tot die tijd wordt de ontslagzaak aangehouden.

LJN: CA3368, Sector kanton Rechtbank Amsterdam

Vond u dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

 • Gratis exclusieve content
 • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
 • Need to know juridische informatie
 • Door gerenommeerde auteurs geschreven
 • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel