nieuws

Ontslagvergoeding 6000 euro hoger

Arbeidsrecht

Ontslagvergoeding 6000 euro hoger

Ontslagvergoedingen zijn gemiddeld 6000 euro hoger bij ontslag door werknemer.

Kantonrechters geven hogere ontslagvergoedingen mee wanneer het verzoek voor ontslag van een werknemer komt. Dat blijkt uit een dossier-analyse van Ontslagspecialist.

TIP: Lees welke criteria meespelen in het bepalen van de hoogte van de ontslagvergoeding op PW De Gids Vakbase. 

Ontslagvergoeding 6000 euro hoger

De rechtshulpverlener onderzocht 400 dossiers op de hoogte van de toegekende ontslagvergoedingen en de soort procedure bij het ontbinden van het contract: of de rechtszaak was aangespannen door de werkgever of de werknemer. 381 van de zaken waren aangespannen door de werkgever en 21 door de werknemer. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld een ontbindingsverzoek indienen als de arbeidsrelatie ernstig is verstoord.
Uit de analyse bleek dat de gemiddelde ontslagvergoeding bij ontslagverzoeken ingediend door de werkgever € 35.786 bedroeg, terwijl de gemiddelde ontslagvergoeding € 41.655 bedroeg bij zaken waarbij de werknemer het initiatief nam tot ontslag via de kantonrechter.

Werkgever verwijtbaar

In veel gevallen wordt werknemers afgeraden een ontslagverzoek bij de kantonrechter in te dienen. Naast de kosten die een gerechtelijke procedure met zich meebrengt, is het niet altijd mogelijk een ww-uitkering te krijgen indien de werknemer zelf een ontslagverzoek indient.
In het algemeen zal de werknemer pas zijn zaak voor de rechter brengen indien de arbeidsrelatie ernstig is verstoord en werkgever daar aantoonbaar ‘schuldig’ aan is ( denk aan seksuele intimidatie, slechte arbeidsomstandigheden, pesten op het werk). De schuld (verwijtbaarheid) van werkgever aan de verstoorde relatie leidt tot de hoge(re) ontslagvergoeding.

Lees ook: Gratis app voor berekening ontslagvergoeding 

Reageer op dit artikel