nieuws

Top 10 redenen ontslag op staande voet

Arbeidsrecht

Top 10 redenen ontslag op staande voet

Heeft uw werknemer het te bont gemaakt? Dit zijn de tien meest voorkomende redenen voor ontslag op staande voet. 

Bij ontslag op staande voet moet de werknemer het wel heel bont hebben gemaakt. Uit dossieronderzoek van juridisch dienstverlener Ontslagspecialist blijkt dat fraude de meest voorkomende reden is voor een bliksemontslag. Wat zijn verder de meest voorkomende redenen voor ontslag op staande voet?

1. Fraude (18 procent)
Allerlei vormen van ‘gesjoemel’ kunnen daar onder vallen, zoals: onterechte kostendeclaraties, ten onrechte verstrekte kortingen aan familieleden en valselijke opgave van gewerkte uren. Het blijkt in de praktijk dat hoger opgeleide werknemers meer frauderen, dan lagere opgeleide werknemers.
Lees ook: Wat kan HR doen bij vermoedens van fraude?

2. Diefstal en verduistering (16 procent)
Het zal niet verbazen dat diefstal en verduistering hoog in de top 10 staan. Dergelijke gedragingen tasten het vertrouwen in de werknemer sterk aan, reden waarom werkgever dit soort werknemers meestal geen ‘tweede kans’ wil geven. Bovendien wordt ontslag op staande voet vanwege diefstal vrijwel altijd goedgekeurd door de rechter, zelfs als het gestolene nauwelijks waarde heeft, zoals een blikje frisdrank, een broodje, of wat pinda’s.
Lees ook: Ontslag wegens verduistering: terecht?

3. Te laat komen (13 procent)
Een veel voorkomende ergernis bij werkgevers: de werknemer die te laat komt. Een winkel-werknemer die s’ochtends het filiaal moest openen om de klanten toegang te verschaffen, presteerde het meerdere malen te laat te komen, waardoor klanten voor een dichte deur kwamen te staan. Het wekt geen verbazing dat deze man op staande voet werd ontslagen.

4. Werkweigering (8 procent)
In de praktijk komt deze reden van ontslag nog al eens voor als de werknemer niet bereid is zijn werk op een andere locatie of op een afwijkend tijdstip te verrichten. ‘Werkweigering’ speelt ook in die situaties waarin de werknemer zich ziek acht, terwijl de arbo-arts stelt dat hij weer aan het werk kan.
Lees ook: Werkweigering na ziekte, toch een transitievergoeding?

5. Agressie en geweld (6 procent)
Op de werkvloer komt agressie regelmatig voor. Het kan daarbij gaan om fysiek geweld, maar ook om verbaal geweld (uitschelden van de baas of een collega), of dreiging met geweld. Een werknemer die de baas toebeet ‘ik weet waar je kinderen naar school gaan’ werd op staande voet ontslagen.

6. Alcohol en drugsgebruik (5 procent)
Het onder invloed verschijnen op het werk kan onveilige situaties opleveren. Denk daarbij aan de chauffeur die onder invloed rijdt, of de machinebankwerker die beneveld zijn werk doet. Dergelijk gedrag is voor veel werkgevers reden voor ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet wordt volgens Ontslagspecialist ook regelmatig gegeven aan de werknemer die zich beschonken op een personeelsfeest misdraagt.

7. Excessief internet- en telefoongebruik voor privé-zaken (3 procent)
Met de komst van de mobiele telefoon en internet hebben steeds meer werknemers de neiging om onder werktijd hun tijd te vullen met Whats-appen en andere privé-aangelegenheden. Lees wat de rechter zei over het ontslag van de werknemer die via de telefoon van zijn baas 10.000 euro vergokte.

8. Schending bedrijfsgeheimen (3 procent)
Werknemers ’vergeten’ nogal eens discreet om te gaan met vertrouwelijke bedrijfsinformatie. De werknemer die zich door een concurrent van zijn werkgever liet verleiden het hele klantenbestand van zijn werkgever door te mailen, werd op staande voet ontslagen.
Lees alles over ontslag in het dossier Einde arbeidsovereenkomst.

9. Social Media (2 procent)
Een modern fenomeen. Het beschimpen van de baas, de collega’s of het bedrijf op facebook, twitter en andere social media. Niet opmerkelijk dat de werkgever een dergelijke openbare kastijding niet tolereert en tot ontslag op staande voet overgaat. Het misbruik van social media is daarmee een belangrijke reden voor ontslag op staande voet die 10 jaar geleden nog geheel onbekend was.

10. Concurrentie en nevenwerkzaamheden (2 procent)
Voor veel ondernemers is de dagelijkse ‘strijd’ met de concurrentie al zwaar genoeg. Concurrentie van de eigen werknemer – van binnenuit – is dus uit den boze. Ook zonder concurrentiebeding in het arbeidscontract is volgens de rechter ontslag op staande voet soms terecht.

Naast de 10 genoemde hoofdredenen voor ontslag op staande voet, waren er nog diverse andere redenen, zoals porno-surfen met de werkcomputer, liegen tijdens de sollicitatie en seksuele intimidatie. Deze ‘restgroep’ vormt 24 procent van de geturfde zaken.

TIP: Blijf op de hoogte rond ontwikkelingen in het ontslagrecht tijdens de cursusdag Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk

Vond u dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel