nieuws

Reizend personeel? Denk aan uw zorgplicht

Arbeidsrecht

Reizend personeel? Denk aan uw zorgplicht

Reizen uw mensen veel voor het werk? Dan houdt uw zorgplicht voor veilige arbeidsomstandigheden niet op bij de voordeur. 

Terroristische aanslagen, vulkaanuitbarstingen, stakingen of slechte weersomstandigheden: het kan uw medewerkers op zakenreis allemaal overkomen. Dit soort dingen zijn natuurlijk lang niet altijd te voorzien, maar het is wel uw taak als werkgever om de risico’s voor uw werknemer in een dergelijke situatie zo veel mogelijk te beperken. Neem de werknemer die door een luchtvaartstaking van de oorspronkelijke reisroute moet afwijken en daardoor in gevaarlijk gebied terecht komt: uw zorgplicht gaat gewoon mee op zakenreis.

De Aberdeen Group bekeek welke organisaties het beste scoren als het gaat om risicomanagement voor hun zakelijke reizigers. De best presterende bedrijven zorgen er twee keer vaker voor dat risicomanagers over informatie beschikken waarmee zij snel kunnen reageren op de omstandigheden waarmee de zakelijk reizigers zich onderweg geconfronteerd zien.

Uit het onderzoek van de Aberdeen Group blijkt echter dat een op de drie bedrijven geen beleid heeft om de veiligheid van zakelijke reizigers te garanderen of dat het beleid onbekend is. Wanneer werknemers onverhoopt in onveilige situaties belanden, vertrouwt meer dan de helft van de ondervraagden op mobiele apparaten als telefoon en tablet om de werknemers van informatie te voorzien. Slechts 4 procent neemt zelf contact op met vervoersmaatschappijen of het hotel om ervoor te zorgen dat zij de betreffende werknemer van de correcte informatie voorzien. Maar liefst 30 procent verwacht dat de werknemer er zelf voor zorgt dat hij op de hoogte is van de situatie te plekke.

Lees ook: Werkgever beschermt reizende werknemer niet

Als het gaat om specifiek risicomanagement voor reizigers, blijkt dat zelfs de best scorende bedrijven nog wel het een en ander kunnen verbeteren. Minder dan de helft van de bedrijven zegt dat risicomanagement voor de zakelijke reizigers serieus wordt genomen. Bij de minder goed scorende bedrijven zegt 28 procent van de respondenten dat dit binnen de organisatie een belangrijk onderwerp is. Een kwart van de beste bedrijven geeft aan dat er formeel beleid is voor risicomanagement voor zakelijke reizen en slechts 8 procent weet zeker dat er een programma voor risicomanagement op reis is.

TIP: Meer weten over de zorgplicht voor werkgevers jegens hun zakenreizende medewerkers? Download hier de gratis whitepaper van de Aberdeen Group.

 

Reageer op dit artikel