nieuws

Ontslagpremies bij V&D onzeker

Arbeidsrecht

Ontslagpremies bij V&D onzeker

Medewerkers van het instortende V&D zitten in onzekerheid over hun ontslagpremie. Die wordt mogelijk niet uitbetaald.

Medewerkers van het warenhuis V&D die eerder dit jaar al weg werden gesaneerd maar hun ontslagpremie nog niet hebben gekregen, zien deze mogelijk aan hun neus voorbij gaan. De vakbonden vrezen dat de ontslagpremie niet uit wordt gekeerd wanneer het warenhuis failliet gaat.
‘De afspraken uit het sociale plan staan waarschijnlijk op losse schroeven’, bevestigde Niels Suijker van vakbond FNV maandag na berichtgeving door RTL Z. Martijn den Heijer van CNV gaat ervan uit dat in geval van faillissement de ontslagen medewerkers alleen nog een vordering als schuldeiser kunnen indienen bij de curator. ‘Je kan er natuurlijk van uitgaan dat als het bedrijf doorstart, de doorstartende partij niet dit soort kosten van de vorige eigenaar wil overnemen’, stelt hij.

Geen ontslagpremie na reorganisatie

V&D vroeg en kreeg vorige week uitstel van betaling en daarmee dreigen er tienduizenden werknemers hun baan te verliezen. De warenhuisketen kampt al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Onderdeel daarvan was een reorganisatie die ongeveer vierhonderd medewerkers de baan koste.
Suijker zegt dat voor het vertrekkend personeel een goede vertrekregeling was afgesproken. Maar nog niet iedereen heeft die gehad. Sommige medewerkers moesten bijvoorbeeld nog enkele maanden doorwerken, voor V&D hun dienstverband zou stopzetten.

Doorstart

De bewindvoerders van V&D streven ernaar de warenhuizen en de restaurants van La Place nog bijna twee maanden open te houden. Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor het retailbedrijf als geheel of of onderdelen ervan. Naar verwachting wordt in de loop van januari duidelijk of en zo ja in welke vorm V&D en La Place een doorstart kunnen maken.
Ondertussen is op websites als Marktplaats.nl en bij andere winkels een handeltje ontstaan in cadeaukaarten van V&D. Die zijn door de surseance van de warenhuisketen voorlopig niet meer geldig. Handelaren en retailers bieden aan om ze over te nemen, bijvoorbeeld in ruil voor korting op uitgaven in hun eigen zaak. Vorige week werd duidelijk dat er nog voor een kleine 10 miljoen euro aan V&D-bonnen in omloop is. (ANP)

Reageer op dit artikel