nieuws

Fout in nieuwe zzp-belastingtoets

Arbeidsrecht

Fout in nieuwe zzp-belastingtoets

Een aantal zzp-modelovereenkomsten die de VAR-verklaring moeten vervangen, bevatten fouten.

Sommige modelovereenkomsten die de Belastingdienst onlangs op haar website heeft gepubliceerd, zijn onwettig. De nieuwe modelovereenkomsten volgens de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 mei de VAR-verklaring vervangen, maar zijn nu in strijd met het doel van de wet. Dat erkent Staatssecretaris Eric Wiebes, zo schrijft het Financieele Dagblad.

De fout zit erin dat Wiebes de Belastingdienst toestemming heeft gegeven om modelcontracten integraal op de eigen website te publiceren nadat zij waren gecheckt op ‘fiscaal relevante’ bepalingen. Maar nu blijkt dat in deze overeenkomsten ook bepalingen zijn opgenomen die opdrachtgevers vrijwaren van naheffingen van de Belastingdienst. Hiermee lopen zzp’ers alsnog risico, iets dat de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties juist moet voorkomen.

Lees meer in het volledige bericht op FD.nl

TIP: Weten hoe de nieuwe zzp-belastingtoets werkt in de praktijk? Kom naar de HR-wetgeving actualiteitdag op 10 maart of de cursusdag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 9 juni.

 

Reageer op dit artikel