nieuws

Ontslag bij echtscheiding: mag dat?

Arbeidsrecht

Een vrouw werkt in de zaak van haar man. Tijdens de echtscheiding krijgen ze ook problemen op het werk. Wil de rechter ontbinden?

Ontslag bij echtscheiding: mag dat?

De vrouw is twintig uur in de week als administratief medewerkster werkzaam bij een fitnesscentrum. Haar man is directeur-grootaandeelhouder van dit bedrijf. De vrouw en de man liggen echter in een echtscheiding. Ondanks mediation lukt het de partijen niet tot elkaar te komen en afspraken te maken, ook over het dienstverband van de vrouw. De onderhandelingen duren talloze maanden.

Lees ook: 5 tips: mediation bij arbeidsconflicten

Eind 2015 meldt de vrouw zich ziek als gevolg van haar chronische ziekte. Nadat enkele pogingen mislukken, stapt de werkgever naar de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met de werkneemster zo snel mogelijk te ontbinden. De vrouw verzoekt de rechter de gevraagde ontbinding af te wijzen. Wanneer dit niet lukt, wil zij zowel een transitievergoeding als een billijke vergoeding.

Verstoorde arbeidsrelatie door echtscheiding?

Omdat de vrouw ziek is, bekijkt de kantonrechter eerst of er sprake is van een opzegverbod. De werkelijke reden ligt volgens de kantonrechter niet in het ziekteverzuim, maar in het mislukken van de onderhandelingen rond de afwikkeling van de echtscheiding. Er is dus geen opzegverbod van kracht. De kantonrechter gaat wel in op het feit of de directeur geschaad zou worden in zijn functioneren, omdat zijn (ex)vrouw haar verhaal over de perikelen rond haar echtscheiding breeduit aan collega’s zou vertellen. Daarvan is volgens de rechter geen sprake, met name omdat de werkgever hierover niet met de vrouw heeft gesproken of haar hier op heeft gewezen. Toch stelt de werkgever dat de arbeidsverhouding duurzaam is verstoord, omdat de onderhandelingen over de afwikkeling van de echtscheiding zijn stukgelopen.

Vruchtbare samenwerking mogelijk

De kantonrechter acht een vruchtbare samenwerking op de werkvloer nogal mogelijk, vooral omdat beiden hun gelijktijdige aanwezigheid op de werkvloer tot een minimum hebben beperkt. Bovendien heeft de werkgever niet verklaard dat de afwezigheid van de directeur op een vrijdag de bedrijfsvoering ernstig verstoort. Ten slotte is de vrouw al maanden niet op het werk verschenen wegens ziekte, dus ook in die zin is er geen onderlinge spanning op het werk. De kantonrechter laat de arbeidsovereenkomst in stand en veroordeelt de werkgever in de kosten van de procedure.

Rechtbank Midden-Nederland
17 februari 2016
ECLI:NL:RBMNE:2016:971

 

 

Reageer op dit artikel