nieuws

EU zoekt klokkenluiders tegen kartelvorming

Arbeidsrecht

Werknemers die weten dat hun werkgever ongeoorloofde prijsafspraken maakt, kunnen dit voortaan anoniem melden bij de EU. De Europese Commissie belooft de klokkenluiders dat hun naam niet op straat komt te liggen.

EU zoekt klokkenluiders tegen kartelvorming

Werknemers en andere personen die weten van geheime prijsafspraken tussen bedrijven of andere verboden praktijken, kunnen voortaan anoniem aan de bel trekken in Brussel. De Europese Commissie lanceert een elektronisch ‘klokkenluidersloket’ met een versleuteld communicatiesysteem tussen de boodschapper en de commissie.

Machtig instrument tegen overtredingen

“Informatie van binnenuit is een machtig instrument om overtredingen van de EU-regels bloot te leggen”, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) in Brussel. “Kartelvorming, bewust producten uit de markt houden of rivalen uitsluiten, zijn schadelijk voor de economie en onvoordelig voor de consument. Mensen die kennis hebben van zorgelijke praktijken kunnen zo helpen de zaken recht te trekken.”

De meeste kartels worden ontdekt doordat bedrijven die er zelf aan meedoen dit rapporteren bij de commissie, in ruil voor strafvermindering.

Lucratieve meldingen in de VS

In de VS worden klokkenluiders van binnenuit al langere tijd aangemoedigd naar buiten te treden. Het erbij lappen van de baas kan hier een lucratieve actie zijn. De regering geeft klokkenluiders een beloning van 10 tot 30 procent van de boete die een bedrijf moet betalen wanneer er inderdaad malversaties aan het licht komen. De anonimiteit van de melders wordt bewaakt.

In januari 2017 beloonde de Securities and Exchange Commission een klokkenluider met 5,5 miljoen dollar nadat hij zijn werkgever aangaf voor het overtreden van de regels. In een andere zaak mochten drie klokkenluiders samen ruim zeven miljoen dollar verdelen voor het aan het licht brengen van fraude met investeringen.

Lees ook: Het Huis voor Klokkenluiders

Reageer op dit artikel