nieuws

Handhaving DBA langer opgeschort

Arbeidsrecht

Handhaving DBA langer opgeschort

De handhaving van de DBA wordt opgeschort tot tenminste 1 juli 2018. Dat heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) besloten.

De DBA zorgt voor veel onzekerheid bij opdrachtgevers en inkomstenderving voor zzp’ers. Opdrachtgevers zijn bang dat de belastingdienst na afloop oordeelt dat de overeenkomst met de zzp’er niet aan de regels voldoet. Dit zou kunnen leiden tot naheffingen en boetes. Uit onderzoek van Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks. blijkt dat 99 duizend zzp’ers werk kwijt zijn geraakt door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Dat is ruim twee keer meer dan vorig jaar.

Van uitstel komt afstel

Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer, verwacht niet dat het nog tot handhaving zal komen. “De handhaving van de Wet DBA wordt wederom uitgesteld; en van uitstel komt afstel. Na de tien mogelijke oplossingen voor de Wet DBA-problematiek die vorige week door demissionair minister Asscher naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijft nog veel onzeker. Zeker is wel dat de huidige wet- en regelgeving niet gaat werken. En de zzp-markt dermate ontwricht dat de Belastingdienst er zelfs niet eens aan wil beginnen deze te handhaven. Het nieuw te vormen kabinet zal opnieuw naar de tekentafel moeten.”

Het uitstel van handhaving geldt niet voor kwaadwillende opdrachtgevers en zzp’ers.

 

Reageer op dit artikel