nieuws

Flex-werkgevers in actie tegen de WAB

Arbeidsrecht

Zo werkt het niet. Dat is het motto waarmee werkgevers uit branches met veel tijdelijk werk protesteren tegen de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Volgens de ondernemers worden zij bestraft voor het feit dat zij niet zonder tijdelijke contracten kunnen.

Flex-werkgevers in actie tegen de WAB

Het gaat om werkgevers uit de detailhandel, horeca, recreatie, groen, grond en infra, land- en tuinbouw en evenementenbeveiliging. Allemaal zetten zij mensen met flexibele arbeidsovereenkomsten in voor seizoensarbeid of voor het opvangen van pieken. “Dit laat zich niet vangen in een vast contract. Een tijdelijk contract is hier geen keuze, maar inherent aan de aard van het werk. Het is dan ook niet logisch en niet eerlijk om dat te bestraffen”, aldus de ondernemers.
Lees ook WAB: Niemand is blij met nieuwe arbeidswet

Vast contract aantrekkelijker

Met de WAB wil minister Koolmees het aantrekkelijker maken om werknemers een vast contract te geven. Hiervoor wordt de WW-premie voor tijdelijke contracten verhoogd, gaat de transitievergoeding vanaf de eerste werkdag in en krijgen werkgevers de mogelijkheid om bij een vast contract een langere proeftijd af te spreken.

Transitietool

Wanneer heeft een werknemer recht op een transitievergoeding en hoe hoog is die vergoeding? Met de tool van PW. komt u eenvoudig tot een betrouwbare berekening.

Naar de transitietool

 

Actie tegen de WAB

Volgens de werkgevers zullen de verhoging van de kosten en beperking van de mogelijkheden van tijdelijke arbeid niet één vaste baan meer opleveren. “Waar het wel toe leidt, is dat dit soort werk onbetaalbaar dreigt te worden. Wij willen geen WAB die ervoor zorgt dat onze tijdelijke krachten hun baan kunnen verliezen. Of die tot prijsverhogingen leidt, zonder dat onze medewerkers zelf daar nu zoveel beter van worden”, betogen de werkgevers in een manifest.

De ondernemers willen met hun manifest de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten wat hun zorgen zijn. Ook voeren zij actie tegen de WAB via social media.

Kostenverhoging

Een voorbeeld van een van de werkgevers is zachtfruitteler Robert van de Meer. Hij heeft berekend dat de maatregelen in de WAB in zijn bedrijf leidt tot een kostenverhoging van dik 6 procent. “En dat alleen maar omdat ik nu eenmaal niet het jaar rond werk heb.”

HR Actualiteitendag

HR Actualiteitendag

Ook campingeigenaar Willemieke de Waal gaat alleen aan WW-premie al 68.000 euro meer betalen voor de 220 tijdelijke krachten die zij in het kampeerseizoen aan het werk heeft. “Wij kunnen die mensen helaas niet het hele jaar aan de slag houden en daar heeft iedereen begrip voor. De WAB gaat dat niet veranderen. Wij worden als seizoenbedrijf onevenredig gestraft.”

Betaalde hobby

Ook in de supermarkt en de evenementenbeveiliging zitten werknemers niet op vaste contracten te wachten, stellen werkgevers in deze sectoren. Volgens Geert Sijtzema zien de vierhonderd oproepkrachten van zijn evenementenbeveiligingsbedrijf hun bijbaan als een ‘betaalde hobby’. “Het zijn vooral mensen met een vaste baan, die het leuk vinden om dit er af en toe in het weekeinde bij te doen. Die wíllen niet eens een vast contract bij ons.”

De  77 parttime- en oproepkrachten die supermarktondernemer Harold van Velzen in dienst heeft, willen niet elke week hetzelfde aantal uren draaien, zegt hij. “Scholieren en studenten willen meer werken in vakanties, terwijl de moeders die hier werken dan juist thuis willen zijn voor de kinderen. We hebben nu de vrijheid om dat goed te plannen en daar komen we altijd uit. De WAB wil met het ingrijpen in oproepcontracten een probleem oplossen dat niet bestaat.”

Reageer op dit artikel