nieuws

HR ziet helemaal niets in de WAB

Arbeidsrecht

Bijna twee derde (58%) van de professionals in HR, de uitzendsector of de payrollbranche is tegen de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans. Dat blijkt uit onderzoek door PW. en Flexmarkt.

HR ziet helemaal niets in de WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is de opvolger van de Wet werk en zekerheid (WWZ) die in 2015 van kracht werd. Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn de knelpunten op de arbeidsmarkt dermate ernstig dat de WWZ direct reparatie behoeft.

 

Download de whitepaper met alle onderzoeksresultaten
 
 

Vaste contracten

Of de WAB voor die reparaties gaat zorgen, betwijfelen de HR- en flexprofessionals ten zeerste. Een van de voornaamste doeleinden van de WAB is de drempel wegnemen bij werkgevers om werknemers een vast contract aan te bieden. Slechts 5 procent van de respondenten denkt dat de WAB dit zal waarmaken. 30 procent twijfelt nog, maar sluit de mogelijkheid van meer vaste contracten niet uit. 63 procent denkt echter dat er de WAB niet voor meer vaste contracten zal zorgen.

Klik op de infographic om te vergroten

Meer zzp’ers

Een op de drie (32%) respondenten denkt zelfs dat de WAB zijn doel helemaal voorbij schiet. In plaats van meer vaste contracten, denkt deze groep juist dat er meer mensen als zzp’er aan het werk gaan.

21 procent voorziet meer uitzendcontracten en 23 procent denkt dat er meer mensen met een tijdelijk contract worden aangenomen.

8 procent van de ondervraagden verwacht dat de WAB zal leiden tot meer payrollconstructies. Dat is opmerkelijk, want de WAB maakt payroll duurder voor werkgevers.

Eigen organisatie

Wanneer de deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd naar de eigen organisatie, dan zegt 24 procent wel van plan te zijn om meer mensen in vaste dienst aan te nemen. Dit heeft echter niets te maken met de WAB, maar is vooral een manier om op een krappe arbeidsmarkt toch aantrekkelijk te zijn als werkgever.

Meer dan de helft (52%) is niet van plan iets te veranderen in zijn aannamebeleid. 12 procent verwacht juist minder mensen in vaste dienst te nemen.

Slechts 4 procent zegt dat de WAB de doorslaggevende factor is om meer mensen een vast contract aan te bieden.

Transitievergoeding

Ook over de veranderingen in de transitievergoeding zijn de respondenten overwegend negatief. Waar de WWZ werknemers pas na 24 maanden recht geeft op een transitievergoeding, gaat dit recht onder de WAB vanaf de eerste dag in.

59 procent van de respondenten vindt dit een slechte ontwikkeling. 26 procent denkt dat dit een verbetering is en 15 procent denkt dat het geen verschil maakt.

Nieuwe ontslaggrond

Driekwart van de ondervraagden weet dat de WAB voorziet in een nieuwe ontslaggrond, de zogenaamde cumulatiegrond. Deze biedt werkgevers de mogelijkheid om een arbeidsovereenkomst te laten ontbinden op meerdere onvoldragen ontslaggronden. Onder de huidige wetgeving is dat nog niet mogelijk.

Over deze wijziging zijn de deelnemers aan het onderzoek aanmerkelijk enthousiaster. 66 procent vindt de uitbreiding van de ontslaggronden een goede zaak. Een op de tien staat er negatief tegenover.

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)Leestip! Alles weten over de WAB? Lees het in het boek Wet arbeidsmarkt in balans, geschreven door arbeidsrechtadvocaten Steven Jellinghaus, Dennis Schwartz en Manouk Milbou.

Klik hier voor meer informatie

 

Reageer op dit artikel